Maden ocaklarının hüznü heykellere yansıdı

Maden ocaklarının hüznü heykellere yansıdı -Zonguldakta kömür üretim kültürünü yansıtan koleksiyon hazırlayan sanatçı Necdet Kutoğlu, alüminyum ve pirinçten yaptığı heykellerde yerin metrelerce altındaki madencilerin hayatlarından


ZONGULDAK (A.A) - Erdinç Aksoy - Zonguldakta kömür üretim kültürünü yansıtan koleksiyon hazırlayan sanatçı Necdet Kutoğlu, alüminyum ve pirinçten yaptığı heykellerde yerin metrelerce altındaki madencilerin hayatlarından kesitleri tasvir ediyor.
     Günde 8 saat yerin metrelerce altında mutlak karanlık olarak niteledikleri derinlere doğru ilerleyen madencilerin, yaşamları belgesellere, sinema filmlerine ve romanlara yansımasının yanı sıra resim ve heykellere de ilham kaynağı oluyor.
     Sevdikleri ve iş arkadaşları tarafından hayırlı işler yerine uğurlar olsun, Allaha emanet ol denilerek yolcu edilen, iş çıkışında da geçmiş olsundiye karşılanan madencilerin yerin altında ölümle burun buruna yaşadıkları, sanatçı Necdet Kutoğlunun hazırladığı minyatür heykellere de yansıyor.
     Geçmişte sırtında küfeyle kömür çıkaran madenciden, havalı kömür kazıcıyla üretim yapan işçiye kadar farklı figürler hazırlayan Kutoğlu, özelikle kente açılacak Maden Müzesinde koleksiyonunu sergilemeyi hedefliyor.
    
     -Madencilerin hayatından kesitlere vurgu yapıyorum
    
     Kutoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, resimden rölyef ve heykele kadar sanatın birçok dalıyla ilgilendiğini, eserlerini genellikle satmak yerine, onlardan koleksiyon hazırlamayı tercih ettiğini söyledi.
     Maket hamuruyla hazırladığı figürleri kalıba dökerek, alüminyum ve pirinçten masa üstü heykelleri hazırladığını, kendine özgü figürlerle kömür üretim kültüründen ögeleri yansıtmaya çalıştığını aktaran Kutoğlu, şöyle konuştu:
     Kentlerin tarihi eserleri, kültürleri ve yaşam biçimi, sanatından hediyelik eşyalarına kadar her şeyini etkiliyor. Kentte madenci heykelleri hep aynı figürler üzerinde kurulu. Genellikle ayakta duran ve omuzunda kazmasını taşıyan madenci heykeli çok yaygın. Daha farklı figürleri tasvir ediyorum. Heykellerimde madencilerin ölüm riskinden kömür çıkartma zorluğuna kadar yaşadıklarını yansıtmaya çalışıyorum. Maden ocaklarında meydana gelebilen göçük ve grizu patlamasının yanı sıra çeşitli kaza risklerini ve ardından yaşanan hüzünleri eserlerimde yer vermeye gayret ediyorum. Göçük altında kalmış bir madencinin kömür yığınlarınından çıkan eli, işçi grevine katılan madencilerin rölyefleri, maden ocağı figürü, kazmayla ve kömür kazıcı makinesiyle üretim yapan işçiler gibi madencilerin hayatından kesitlere vurgu yapıyorum.
    
     -Maden Müzesinde sergi hedefi-
    
     Kutoğlu, madenci eşlerinin yaşam zorluğunu da eserlerine yansıtmaya çalıştığını ifade ederek, şöyle devam etti:
     Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait Eğitim Ocağı yanında inşa edilen Maden Müzesinin önümüzdeki günlerde açılması bekleniyor. Eserlerimi bu süreçte tamamlayıp koleksiyonumu orada sergilemeyi hedefliyorum. Şu ana kadar 20 minyatür heykeli tamamladım. Amacım bunu 50ye yükseltmek. Böylece yerin metrelerce altında çalışan madenci hayatının her kesitini yansıtabileceğim. Sergim ilgi görür ve talep olursa, hazırladığım kalıplardan bu heykelleri çoğaltarak Maden Müzesinde oluşturulacak hediyelik eşya satış yerinde bunların turistlere satılmasını sağlamayı düşünüyorum. Böylece yurt dışı ve içinde insanların masasında ya da evlerinin bir köşesinde Zonguldaka özgü bir ürün olmasını sağlamayı istiyorum.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Maden ocaklarının hüznü heykellere yansıdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER