Mahkeme HES projesini iptal etti

Mahkeme HES projesini iptal etti -Rize İdare Mahkemesinin, ÇED raporu hazırlanmadığı için Artvinin Yusufeli ilçesindeki Takkele köyünde yapılması planlanan HES projesinin iptaline karar verdiği bildirildi


ARTVİN (A.A) - Rize İdare Mahkemesinin, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu hazırlanmadığı için Yusufeli ilçesindeki Takkele köyünde yapılması planlanan bir Hidroelektrik Santral (HES) projesinin iptaline karar verdiği bildirildi.
     Yusufeli Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, ilçenin Takkale köyü Güngörmez Deresine kurulması planlanan HESin iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesine dava açtıkları belirtildi.
     Bilirkişinin yaptığı keşfin ardından hazırladığı raporda, belediyenin endişelerinde haklı olduğu ifade edilen açıklamada, bilirkişinin ÇED raporu gerekli değildir görüşünün hukuka uygun olmadığını kaydedildi.
     Bilirkişi raporunda proje tanıtım dosyasının hem şekilsel hem de teknik açıdan eksik hazırlandığı ve doğal çevreyi oluşturan biyolojik çeşitlilik ile ekosistemin korunmasının esas olduğunun belirtildiği ifade edilerek, böylece HES için ÇED raporunun hazırlanmasının gerekli olduğu sonucunun ortaya çıktığı vurgulandı.
     Rize İdare Mahkemesinin de 7 Mart 2013 tarihli duruşmada, ÇED raporunun hazırlanması gerektiğinden yola çıkarak Danıştaya temyiz yolu açık olmak üzere, Tekkale HES Projesinin iptaline oy birliğiyle karar verdiği bildirildi.
     Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, açtıkları davanın geleceğe yönelik kaygıdan kaynaklandığını belirterek, Belediye olarak sorumluğumuz olduğunu düşündük ve geleceğe yönelik bir eksiklik taşımamak adına Tekkale HES Projesinin iptali için dava açtık ifadesini kullandı.
    
     Muhabir: Bayram Sarayoğlu / Tuncay Bekar
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Mahkeme HES projesini iptal etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER