Makedonya Büyükelçisi Taskovski, Karamanda:

Makedonya Büyükelçisi Taskovski, Karamanda: -Türkiyenin güçlenmesi Makedonya açısından da çok önemli


KARAMAN (A.A) - Makedonyanın Ankara Büyükelçisi Goran Taskovski, Türkiyenin güçlenmesi Makedonya açısından da çok önemli dedi.
     Taskovski, bazı temaslarda bulunmak üzere geldiği Karamanda, ilk önce Organize Sanayi Bölgesinde incelemelerde bulundu.
     Ardından Vali Murat Kocayı ziyaret eden Taskovski, burada yaptığı konuşmada, bu ziyaretin işbirliğin başlangıcı için bir fırsat olacağını söyledi.
     Makedonya ile Türkiyenin her alanda iyi ilişkilere sahip iki ülke olduğunu ifade eden Taskovski, şunları kaydetti:
     Gerçek anlamda bakıldığında Türkiye, Makedonyaya için gerçek bir dost ülke olduğunu her zaman gösterdi. İki ülkenin adetleri, kültürleri birbirine çok yakın. Yemeklerimiz, söylediğimiz şarkılar bile hemen hemen aynı. Bizi en çok bağlayan ise Mustafa Kemal Atatürktür. Ben de Manastır doğumluyum. Orayı biz Mustafa Kemalin şehri olarak adlandırıyoruz. Manastırda bir müzemiz var. Orada Atatürkle ilgili bütün özel eşyalar var. Aynı zamanda bir çok Osmanlı eseri mevcut. Onlar Türkiye devletinin koruması altındadır. Mustafa Kemal Atatürkün anne ve babasının yaşadığı köy olan Kocacık köyü de Makedonya sınırları içindedir. Orası da şimdi restore ediliyor. Yakında turizme açılacak.
     Taskovski, iki ülke arasında ekonomik olarak da iyi ilişkiler kurulduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
     Son yıllarda bir çok Türk yatırımcı Makedonyada yatırımlar yaptı. Bu yatırımlar Makedonya için çok önemli. Bir çok büyük firma sayabiliriz. Dış ticaret hacmimiz 500 milyon dolar civarında. Bu küçük bir rakam. Hedefimiz Türkiye Başbakanının söylediği gibi 1 milyar doları yakalamak. Türkiyenin güçlenmesi Makedonya açısından da çok önemli. Bize güç katıyor. Çünkü Türkiye bizi sadece Makedonyada desteklemiyor, uluslararası alanda da destekliyor.
     Vali Murat Koca da Makedonya ile Türkiyenin çok iyi ilişkileri olduğunu belirterek, İki toplum olarak ortak tarihimiz, kültürümüz bulunuyor. Makedonyanın bağımsızlığını ilk tanıyan, başkenti Üsküpe büyükelçisini ilk gönderen Türkiye Cumhuriyetidir. Yapılan anlaşmalar, iki ülkenin iyi bir işbirliği niyetinde olduğunu ortaya koymaktadır diye konuştu.
     Vali Koca, ziyaretin anısına Taskovskiye çini tabak hediye etti.
    
     Muhabir: Mehmet Çetin
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Makedonya Büyükelçisi Taskovski, Karamanda: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER