Malatyanın rengarenk çiçekleri Türkiyeyi süslüyor

Malatyanın rengarenk çiçekleri Türkiyeyi süslüyor -Buket ve çelenk yapımında kullanılan çiçeklerin üretildiği Doğu Anadolu Bölgesinin tek kesme çiçek serasından, İstanbuldan Diyarbakıra, Trabzondan Şanlıurfaya, hatta seralarıyla ün


MALATYA (A.A) - Tuba Karahan - Buket ve çelenk yapımında kullanılan rengarenk çiçeklerin üretildiği Doğu Anadolu Bölgesindeki tek kesme çiçek serasından, İstanbuldan Diyarbakıra, Trabzondan Şanlıurfaya, hatta seralarıyla ünlü Antalyaya kadar pek çok kente kesme çiçek gönderiliyor.
     Malatya Valiliğince kentte Organize Çiçek Sanayisi kurmak hedefiyle yaklaşık 5 yıl önce başlatılan Kesme Çiçek Projesi kapsamında Karakavak Mahallesinde kurulan serada, rengarenk çiçekler üretiliyor. Proje kapsamında kurulan diğer işletmelerin kapanmasına rağmen faaliyetine devam eden ve üretim kalitesini artıran sera, Doğu Anadolu Bölgesindeki tek kesme çiçek serası olma özelliğini taşıyor.
     Seradan, Elazığ, Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Van, Adana, Antalya, İstanbul, Diyarbakır, Konya, Trabzon ve Şanlıurfaya kesme çiçek gönderiliyor.
     Seranın sorumlusu Rabia Kelleci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayısı üretiminin yapıldığı Malatyada ve coğrafi özellikleri dolayısıyla Doğu Anadolu Bölgesinde çiçek seracılığının çok yaygın olmadığını söyledi.
     Malatya Valiliğinin projesi kapsamında başlattıkları sera çalışmalarında ilk etapta zarara uğradıklarını anlatan Kelleci, ancak işi iyice öğrendikten sonra daha kaliteli ve zamanında çiçek üretimiyle bu alanda Türkiye genelinde önemli bir yere geldiklerini ifade etti.
     Ürettikleri çiçekleri pek çok kente gönderdiklerini belirten Kelleci, seracılıkla ünlü Antalyada yazın sera konusunda sıkıntı yaşandığı için bu dönemlerde o bölgenin sera çiçek ihtiyacını da kendilerinin karşıladığını söyledi.
     Buket ve çelenk yapımlarıyla aranjmanlarda kullanılan çiçekleri 5 dönümü kapalı olmak üzere toplam 13 dönümlük arazide yetiştirdiklerini kaydeden Kelleci, özellikle yaz aylarını kapsayan 5 aylık süreçte sürekli çiçekleri olduğunu, onun dışındaki dönemlerde hazırlıklar ve dikim işleriyle uğraştıklarını ifade etti.
     Yılda 30-40 bin deste çiçek sattıklarını söyleyen Kelleci, ayrıca kurdukları soğuk hava deposunda çiçekleri bir aya kadar muhafaza edebildiklerini anlattı.
     Kelleci, zaman zaman ışık oyunları yaparak bazı çiçeklerin zamanından önce açmasını da sağlayabildiklerini dile getirerek, Kasım aylarında açan kasımpatı çiçeğinin, üzerine siyah muşambalarla havanın erken karardığı izlenimi vererek ekim ayında açmasını sağlayabiliyoruz. Hem kapalı alanda hem de açık alanda farklı dikim tarihleriyle çiçeklerin elimizde olmasını sağlayabiliyoruz. Yani serada bir bitki kuruduysa, açık alanda ektiğimiz çiçeklerimiz olduğu için çiçek temin etme konusunda sıkıntı yaşamıyoruz diye konuştu.
     Çiçek seralarını başarılı bir şekilde yürütebilmede bitkiyi tanımanın önemli olduğunu vurgulayan Kelleci, Aslında bakımı zor bir iş değil. Özellikle toprakla iç içe olan insanlar çok kolay adapte olup bu işi yapabilirler. Ama mutlaka çiçekleri bilmek, tanımak gerekiyor dedi.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Malatyanın rengarenk çiçekleri Türkiyeyi süslüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER