Maliye Bakanı Şimşek:

Maliye Bakanı Şimşek: -Türkiye katma değer zincirinde hızla yükseliyor. Artık modada Milano, makine üretiminde Almanya ile yarışıyor -Türkiye Ar-Ge yatırımlarıyla, yetişmiş insanıyla önümüzdeki 10 yılda çok farklı bir noktada


İZMİR (A.A) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiyenin katma değer zincirinde hızla yükselen bir ülke olduğunu ve artık modada Milano, makine üretiminde Almanya ile yarışır hale geldiğini belirterek, Türkiye Ar-Ge yatırımlarıyla, yetişmiş insanıyla önümüzdeki 10 yılda çok farklı bir noktada olacak dedi.
     Şimşek, Türkiye Ekonomi Kurumunca Çeşme Altınyunus Otelinde, Borç Dinamikleri, Finansal İstikrarsızlık ve Büyük Durgunluk temasıyla düzenlenen, 3. Uluslararası Ekonomi Konferansında İngilizce yaptığı sunumun ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
     Toplantıya dünya genelinden 470e yakın ekonomistin geldiğini, sunumunda Türkiyenin son 10 yılda yaşadığı değişim ve dönüşüm hikayesine yer verdiğini ifade eden Şimşek, önümüzdeki 40 yıla ilişkin Türkiyenin çok parlak bir geleceği bulunduğunu, nüfusunun çok genç olduğunu, eğitime ve altyapıya çok önem verdiklerini anlattığını söyledi,
     Şimşek, Yaklaşık 470 ekonomiste, Türkiye hikayesini yakından görsünler, öğrensinler diye, hem bugünü hem son 10 yıldaki değişimi ve önümüzdeki 30-40 yıla ilişkin Türkiye projeksiyonunu anlattım diye konuştu.
     Türkiyenin uyguladığı yapısal reformlarla 2023 yılına gelindiğinde, cari açık gibi sorunları çok daha yönetilebilir bir noktaya çekeceğini ifade eden Şimşek, Türkiye katma değer zincirinde hızla yükseliyor. Artık modada Milano, makine üretiminde Almanya ile yarışıyor. Amacımız onları geçmek. Türkiye Ar-Ge yatırımlarıyla, yetişmiş insanıyla önümüzdeki 10 yılda çok farklı bir noktada olacak. Yeter ki yapısal reformlar, siyasi ve ekonomik istikrar ve doğru ekonomi politikaları uygulanmaya devam edilsin ifadesini kullandı.
    
     -Türkiye algısı son derece olumlu-
    
     Bakan Şimşek, kendisiyle aynı oturumda konuşan Nobel ödüllü iktisatçı Joseph Stiglitz ile Türkiye ekonomisi üzerine konuşma fırsatı bulup bulamadığının sorulması üzerine, Stiglitz ile sohbet etme imkanı bulduğunu, Türkiye üzerine yorumlarının oldukça olumlu olduğunu söyledi.
     Aslında tüm dünyanın Türkiye algısının son derece olumlu olduğunu dile getiren Şimşek, Dünya Bankası, Türkiye deneyimini diğer gelişmekte olan ve nispeten az gelişmiş ülkelere aktarmak istiyor. Avrupa ve Asya direktörlerine bir iki hafta önce bu konuda ayrıntılı bir sunum yaptım diye konuştu.
     Şimşek, bir gazetecinin, Suriyeden gelen altınların eritilerek ihracatının yapıldığı yönünde yayımlanan haberleri hatırlatarak, bu konudaki değerlendirmesini sorması üzerine, İşin özü şu. Türkiye altın ithal ediyor, altın ihraç da ediyor. Çok cüzi de olsa altın üretiyor. Dolayısıyla şu anda böyle bir fenomen var ama net altın ihracatı, toplam ihracatın yaklaşık yüzde 6sı civarında bu sene. Yani çok önemli bir kalem ama çok da abartılmaması gereken bir kalem. Ama bu yıl biraz göze çarpan bir kalem diye konuştu.
     Rekabet Kurumunun bankaların kredi kartı faizinde ortak hareket etmesi nedeniyle büyük cezalar vermeye hazırlandığı yönündeki iddiaları da değerlendiren Şimşek, Rekabet hukukuna aykırı bir uygulama varsa bunu Rekabet Kurulu tespit edip gereğini yapacaktır. Bu aşamada dosyaya vakıf olmadığım için yorum yapmam doğru olmaz dedi.
    
     Muhabir: Tolga Albay
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Maliye Bakanı Şimşek: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER