Mantar zehirlenmelerine karşı uyarılar

Mantar zehirlenmelerine karşı uyarılar


DENİZLİ (A.A) - Denizli Devlet Hastanesi Acil Uzmanı Dr. Alten Oskay, mantar zehirlenmelerine karşı tüketicilere uyarılarda bulundu.
     Oskay, yaptığı yazılı açıklamada, mantar zehirlenmelerinin doğal alanda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan mantarların tüketilmesiyle oluştuğunu belirtti.
     Denizli ve çevresinde çok çeşitli zehirli ve zehirsiz mantar türüne rastlandığını kaydeden Oskay, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
     Mantar zehirleri pişirme, konserveleme, kurutma ve dondurmaya da dayanıklı olduğundan dolayı bu yöntemlerle mantar zehirlenmesinden korunmak mümkün değildir.
     Mantar zehirlenmelerinin çoğunun doğrudan kesin bir tedavisinin olmaması, sadece bulgulara yönelik müdahale yapılması, durumu daha da zorlaştırmaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı genel olarak kabul gören görüş kültür mantarı dışındaki tüm mantarları zehirli kabul etmek gerektiği yönündedir.
     Mantar tüketilecekse kültür mantarı tüketilmeli ve bu mantar bol su ile yıkanarak pişirildikten sonra tüketilmeli. Satın alınan kültür mantarlarının ambalajlı etiketinde üretim yeri, tarihi ve üretim izni gibi bilgilerin yer alması, mantar zehirlenmesi riskini ortadan kaldıracaktır.
    
     Muhabir: Sebahatdin Zeyrek / Mustafa Dermencioğlu / Ali Korkmaz
     Yayıncı: Tolga Albay
<< Önceki Haber Mantar zehirlenmelerine karşı uyarılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER