Mardinde vatandaş memnuniyeti anketi

Mardinde vatandaş memnuniyeti anketi -864 hanede yapılan ankette, vatandaşlar en iyi notu sağlık ve güvenlik hizmetine verdi


MARDİN (A.A) - Avrupa Birliği ile İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün desteğiyle Mardinde yapılan vatandaş memnuniyet anketi sonuçları açıklandı. 864 hanede yapılan ankette, vatandaşlar en iyi notu sağlık ve güvenlik hizmetine verdi.
     Mardin Yay Grand Otelde yapılan basın toplantısında konuşan Vali Yardımcısı Turan Erdoğan, vatandaşın devletin verdiği hizmetlere karne vermesinin, hizmeti yürütenlere yol göstereceğini belirterek, Devlet olarak, yerel yönetimler olarak bu çalışmalardan payımıza düşenini alacağız dedi.
     Sonuçları açıklayan Kent konseyi Üyesi Zeynep Fikriye Araz da eğitim verileri, coğrafi yakınlıklar, ilçe sınırları ve nüfuslara göre mahalleri 8 analiz bölgesine ayırdıklarını kaydetti.
     Araz, 864 haneden bir kişi olmak üzere 18 yaş üzerindeki nüfusla yüz yüze görüşme yapıldığını kaydederek, şunları söyledi:
     Ankete göre işsizlik oranı yüzde 24tür. Hanelerin yüzde 14ü temel gelir kaynağının devletten ya da eş dosttan olduğunu belirtti.
     Çalışmada adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerinden de yararlandı. 2012 yılı adres kayıt verilerine göre anketin yapıldığı Mardin merkez bölgesindeki okuma yazma bilmeyen veya okuma yazma bilse de herhangi bir okul bitirmeyenlerin oranı yüzde 22dir. Ankette halkın yüzde 31,5i yaşlılık dönemini geçirmek için Mardinin iyi bir şehir olmadığını, yüzde 69u ise engellilerin rahat edebileceği bir şehir olmadığını düşünüyor. Buna karşılık ise halkın yüzde 70i Mardinde yaşamaktan memnun.
     Vatandaşların, kentin en önemli sorunları arasında yol, kaldırım, çöp ve temizlik hizmetleri ile trafik ve ulaşımı gördüğünü ifade eden Araz, şöyle konuştu:
     Ankete katılanların yüzde 48i son 1 yıl içinde aile hekimine, yüzde 71i devlet hastanesine, yüzde 36sı da özel hastaneye başvurmuş. Hanelerin yüzde 63ünde devlet okuluna giden öğrenci bulunmaktadır. Dikkat çeken bir diğer veri ise ortaöğretimde, okuldaki güvenliğe ilişkin kaygıların yüzde 50nin üzerine çıkmasıdır. Toplu taşıma araçlarıyla ilgili en şikayet edilen konuların başında, araçların gereğinden fazla duraklarda beklemesi ve araçların çok olmasıdır. Ankete katılan Mardinlilerin yüzde 89u mahallerinde yeterli büyüklük ve sayıda yeşil alan olmadığını, yüzde 87sinin de park olmadığını belirtti.
     Vatandaşlar ankette en iyi notu, sağlık ve güvenlik hizmetlerine verdiğini vurgulayan Araz, Halkın hizmetleriyle ilgili tecrübeleri veya genel algıları çerçevesinde verdikleri karne notları 100 üzerinden şu şekilde sıralandı. Sağlık hizmetlerine yüz üzerinden 70, güvenlik ve asayiş hizmetleri 68, eğitim hizmetleri 64 puan aldı. Düşük notlar ise otopark hizmetleri yüz üzerinden 34, park bahçe ve yeşil alan 37, yaşlılara yönelik sosyal hizmetlere ise 41 puan verildi dedi.
     Proje uzmanı Gökhan Menteş ise anketin Stratejik Yerel Yönetişim Projesi kapsamında yapıldığını, anket sayesinde vatandaşın yöneticilere karne verdiğini kaydetti.
     Vatandaşların kamu hizmetleri hakkındaki düşüncelerini ifade etmelerinin sağlanmasının hedeflendiğini bildiren Menteş, Proje, Mardinin yanı sıra, Adana, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Kocaeli, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun Büyükşehir Belediyeleri ile Balıkesir, Çorum, Denizli, Diyarbakır/Bağlar, Elazığ, Isparta, Hatay/İskenderun, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Siirt, Trabzon, Şanlıurfa ve İstanbul/Bahçelievler belediyeleri olmak üzere toplam 26 belediyede gerçekleştiriliyor diye konuştu.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar / Şengül Oymak
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Mardinde vatandaş memnuniyeti anketi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER