Mardinli öğrenciler, tasarım olimpiyatında finale kaldı

Mardinli öğrenciler, tasarım olimpiyatında finale kaldı -Kızıltepe Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerince hazırlanan "Hasta Dostu" ve "Sürpriz Koltuk" projeleri, Düş Çizgisi Uluslararası Tasarım Olimpiyatında finale kalan 1


MARDİN (A.A) - Adnan Koçhan - Kızıltepe ilçesinde Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencilerince hazırlanan "Hasta Dostu" ve "Sürpriz Koltuk" projeleri, Düş Çizgisi Uluslararası Tasarım Olimpiyatında finale kalan 100 proje arasına girdi.
     İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Bahçıvancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun tasarladığı 2 projenin Düş Çizgisi Uluslararası Tasarım Olimpiyatında ilk 100 proje arasına girmesinin sevindirici olduğunu, bunlarla Ankarada yarın yapılacak finallerde yarışarak dünya birinciliğini kazanmak istediklerini belirtti.
     Jüri üyelerinin yerli ve yabancı uzmanlardan oluştuğunu kaydeden Bahçıvancı, daha önceki yıllarda öğretmen Mehmet Sıddık Kaya danışmanlığında 2 kez Türkiye birinciliği elde ettiklerini, bu kez de dünya birinciliği için yarışacaklarını aktardı.
     Kızıltepe Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Fettah Alan ise hazırladıkları iki proje ile 36 ülkeden 3 bin 494 okul arasında finale kaldıklarını söyledi.
     Mobilya ve iç mekan tasarımı bölümü olarak daha önce Türkiye birinciliği kazandıklarını hatırlatan Alan, "Şimdi de finale kaldık. Bu Kızıltepe ve okulumuz için büyük bir başarıdır. Bu projede görev alan öğretmen ve öğrencilerimizi candan tebrik ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum. Önümüzdeki yıllarda daha güzel projelerle inşallah daha güzel başarılar elde ederler" şeklinde konuştu.
    
     -"Hasta Dostu" ve "Sürpriz Koltuk" projeleri-
    
     Tasarladıkları projeler hakkında bilgi veren öğretmen Mehmet Sıddık Kaya, "Hasta Dostu" projesi ile yatalak hastaların tek başına kişisel ve sosyal ihtiyaçlarını giderebileceklerini dile getirdi.
     "Sürpriz Koltuk" projesinin ise anaokulu öğrencilerine yönelik olduğunu belirten Kaya, öğrencilerin bütün ihtiyaçlarını bu koltukla karşılayabileceğine dikkat çekti.
     Kaya, projeleri tasarım ve üretim aşamasına kadar öğrencilerle yaptıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
     "100 finalist arasında biz de varız. Ankaraya gideceğiz. Hasta Dostu projesi kişisel ve sosyal ihtiyaçları tek başına yapamayan yatağa bağlı hastaların günlük ve kişisel ihtiyaçlarını tek başlarına yapmaları için tasarlandı. Bu proje ile hastalar, bakıcıya gerek kalmadan ihtiyaçlarını karşılar. Projemize ek fonksiyon dahil ederek kumanda ile çalışacak klozet yerleştirdik. Hastamız gezmek istediği zaman yerleştirdiğimiz akülü araba ile dolaşabilecek. Pencereden dışarıyı seyredebilecek.
     Sürpriz Koltuk projesi de özellikle anaokulu öğrencilerimiz içindir. Bu koltuğu dar mekanlar için yaptık. Ana okullarında, ders çalışma, yemek ve uyku saatlerinde öğrencilerin tüm ihtiyacını karşılıyor. Yatak, sehpa ve yemek masası olarak kullanılıyor. Mekanlar dar olduğu için çok yer kaplamayan bu koltuk ihtiyaçları gideriyor."
    
     -Öğrenciler umutlu-
    
     Öğrenci Devran Kalkan da projelerinin seçilmesinden ve ilk 100e kalmasından dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.
     Birinciliği elde etmenin umudunu taşıdıklarını anlatan Kalkan, "Projeleri öğretmenlerimizle yaptık. Daha güzel işler yapacağız. Çok mutluyuz ve umutluyuz" ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Mardinli öğrenciler, tasarım olimpiyatında finale kaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER