Mazlum

Mazlum-Derden Şeyh Sait ve arkadaşlarını anma etkinliği -Genel Başkan Ünsal: Resmi kayıtlarda olduğunu düşündüğümüz Şeyh Saitin mezar yerinin açığa çıkarılmasını talep ediyoruz


DİYARBAKIR (A.A) - Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Resmi kayıtlarda olduğunu düşündüğümüz Şeyh Saitin mezar yerinin açığa çıkarılmasının talep ediyoruz dedi.
     Mazlum- Der Genel Merkezince, şubelerin katılımıyla Şeyh Sait ve 46 arkadaşının ölümünün 87. yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yapıldı.
     Diyarbakırdaki Dağkapı Meydanında düzenlenen basın açıklamasında konuşan Ünsal, Şeyh Sait ve 46 arkadaşının 87 yıl önce bugün idam edildiğine dikkat çekti.
     Ünsal, Şeyh Saitin mezar yerinin açığa çıkarılmasını istediklerini ifade ederek şöyle dedi:
     87 yıl önce Dağkapı Meydanında idam edilen Şeyh Sait ve 46 arkadaşını rahmetle anıyoruz. Şeyh Sait idam sehpasına gittiğinde dedi ki; beni bu değersiz dallara asmanızdan dolayı perva duymuyorum. İslam ve halkım için ayaklandım. Yeter ki torunlarım bizden sonra düşmana karşı bizi utandırmasınlar. Bizler de onun torunları olarak bu haklı davasının her zaman takipçisi olduğumuzu ve olacağımızı göstermek ve davasına destek vermek için buradayız. Çıkan isyanda yaklaşık 600 kişi idam edildi, şehirler ve köyler yakıldı, binlerce insan sürgüne gönderildi. Resmi kayıtlarda olduğunu düşündüğümüz Şeyh Saitin mezar yerinin açığa çıkarılmasını talep ediyoruz. Mezar yerini kaybederek adalet ve özgürlük isteyen bu damarın kaybedileceğini düşünüyorlarsa aldanıyorlar. Şeyh Saitin torunları olarak yüzünü düşmanın karşısında eğdirmeyecek şekilde yolunun takipçisiyiz.
     Daha sonra Mazlum- Der adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Şube Başkanı Abdürrahim Ay ise, İstiklal Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırılan ve 29 Haziran 1925 gecesi Dağkapı Meydanında idam edilen Şeyh Sait ve 46 arkadaşını rahmetle andıklarını, Şeyh Sait ve arkadaşlarının idam edilmelerinin üzerinden 87 yıl geçmesine rağmen cenazelerin nereye gömüldüğü konusunda resmi bir açıklama yapılmadığını savundu.
     Açıklamanın ardından grup sessizce dağıldı.
    
     Muhabir: Sema Kaplan- Ümit Özdal
     Yayıncı: Behçet Güngör

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER