Meclisten gıda kontrolüne destek

Meclisten gıda kontrolüne destek


SAMSUN (A.A) - İl Özel İdaresinin 2012 yılı bütçesinden 600 bin lira ödenekle Samsun Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne alınan Pestisit Analiz (Zirai ilaç kalıntısı) cihazının, hizmete girdiği bildirildi.
     Pestisit Analiz Cihazı hakkında meclis üyelerini bilgilendiren Samsun Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Osman Aydın, cihazın Karadeniz Bölgesinde sadece Samsunda olduğunu belirtti.
     Aydın, Pestisit Analiz Cihazı Türkiyede Samsun ile birlikte 5-6 ilde var. Karadenizde ise sadece ilimizde var. Samsun İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi sayesinde aldığımız bu cihaz ile gıdalarda var olan zirai ilaç kalıntılarını analiz edebilmek artık mümkün. 618 bin liraya alınan cihazımızın kurulumu yapıldı. İlk etapta yaş sebze ve meyvelerde analiz yapacağız. Daha sonra ise kuru gıda analizlerine başlayacağız dedi.
     Samsunda zirai ilaç kalıntıları ile ilgili dünya standartlarında analiz yapılacağını da sözlerine ekleyen Aydın, şöyle devam etti:
     Önceden sadece 80 etkin maddenin analizini yapabiliyorduk. Alınan yeni cihaz ile analiz yapılabilecek etkin madde sayısı 400e çıktı. Ülkemizde yaş gıdadaki en büyük sıkıntı ilaç kalıntısı idi. Geçtiğimiz yıllarda kalıntıları tespit etmek için ürünleri başka illere gönderiyorduk. Artık bu analizlerin ilimizde yapılması mümkün olacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın, Tarladan sofraya gıda güvenliği sloganı ilimiz için, hatta sadece ilimiz değil bölgemiz için artık daha bir anlamlı. Bu cihazın alımının gerçekleşmesinde desteklerini esirgemeyen Samsun İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Karakurta ve meclis üyelerine teşekkürü bir borç bilirim.
    
     Muhabir: Mustafa Çavuş
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Meclisten gıda kontrolüne destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER