Mersinde ruh sağlığı merkezi açıldı

Mersinde ruh sağlığı merkezi açıldı


MERSİN (A.A) - Mersinde, Hüseyin Dağlı Toplum Destekli Ruh Sağlığı Merkezi hizmete açıldı.
     Ağır ruhsal sorunları bulunan hastaların fiziki ve sosyal açıdan tedavilerinin sağlanması ve hastaların sosyal yaşama kazandırılması amacıyla kurulan merkez, faaliyetlerini Mersin Devlet Hastanesi bünyesinde sürdürüyor.
     Hastane Başhekimi Mehmet Yavuz Gözükara, Yenişehir ilçesindeki merkezin açılış töreninde, sağlıkta beden ve ruh ilişkisinin önemine değindi.
     Sağlık Bakanlığının bu kapsamda toplum destekli ruh sağlığı merkezlerinin açılması ve yaygınlaştırılması çalışmalarını başlattığını anımsatan Gözükara, bunun hem sosyal hem ruhsal destek anlamına geldiğini belirti.
     Kronik psikolojik hastalıkları olan vakaların aileye bağımlı olduğuna işaret eden Gözükara, şöyle konuştu:
     Çevreden kendisini tecrit eden ve sosyal hayatın içine girmeyen hasta, bu anlamda ailesini kendine bağımlı kılar. Hem kendini hapseder hem de ailesinin özgürlüğünü kısıtlar. Farmakolojik tedavi tek başına yeterli değildir. Farmakolojik tedavinin yanında psikolojik ve sosyal desteğin bir arada yürütülmesi, hastalığın tedavisinin etkinliğini artırdığı gibi hastalıkların tekrarlamasının önlenmesinde de son derece etkili olmaktadır. İyilik hali daha uzun sürebilmektedir. Bu pencereden bakılarak bu merkezler açılmaya başlanmıştır. Biz de bu düşünceyle yola çıktık.
     Resmi açılışı yapılan merkezin geçen yıl Ağustos ayında faaliyete geçtiğini ve bugüne kadar kayıtlı 100 hastanın olduğunu vurgulayan Gözükara, Buradaki tüm hizmetlerin ücretsizdir. Hastalarımızı sabah evlerinden alıp, akşam yeniden evlerine bırakıyoruz. Hastalarımızın ailelerini evlerinde ziyaret ediyoruz. Merkezde grup terapisi yapıyoruz. Hastalarımız, uğraşı öğretmenleri ile çeşitli ürünler ortaya çıkarıyorlar diye konuştu.
     Gözükara, elde edilen başarıda büyük pay sahibi olduğunu ifade ettiği Hüseyin Dağlı Toplum Destekli Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlusu Psikiyatri Uzmanı Hatice Kahramana da teşekkür etti.
     Yapılan açılışın ardından merkezi gezen AK Parti Mersin Milletvekili Çiğdem Münevver Ökten de, merkezin hizmete girmesinden itibaren geçen bir yılık sürede önemli mesafeler kat edildiğinin görüldüğünü söyledi.
     Merkez sayesinde hastaların, sosyal hayatın içerisinde üretken olduklarını ve birçok ürün ortaya çıkardıklarını dile getiren Ökten, Hastalar burada aynı zamanda sanatla ilgileniyorlar ve kendilerini bir değer olarak görüyorlar. Anne-baba hayatlarından çekildiği zaman tek başına ayakta durabilme gücüne duygusal olarak da sahip olmayı öğreniyorlar. Bunların hepsi birbiriyle bağlantılı ve önemli parametrelerdir diye konuştu.
     Açılışa, Akdeniz Kaymakamı Zeki Arslan, Toroslar Kaymakamı Kaya Çıtak, İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, AK Parti İl Başkanı Mekin Merter Salt ile davetliler ve hasta yakınları katıldı.
    
     Muhabir: Veli Gürgah
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Mersinde ruh sağlığı merkezi açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER