Mersin, Meksika ile yarışıyor

Mersin, Meksika ile yarışıyor -Dünya limon ihracatının yüzde 17sinin, Türkiyeden yapılan limon ihracatının ise yaklaşık yüzde 80inin gerçekleştirildiği Mersinin, Meksikadan sonra en çok limon ihracatı yapan yer olduğu bildirild


MERSİN (A.A) - Mustafa Çiftçi - Dünya limon ihracatının yüzde 17sinin, Türkiyeden yapılan limon ihracatının ise yaklaşık yüzde 80inin gerçekleştirildiği Mersinin, Meksikadan sonra en çok limon ihracatı yapan yer olduğu bildirildi.
     Yıllık narenciye üretimi ile Türkiyede sektöründe lider konumundaki Mersin, özellikle çorbalarda, yemeklerde, salatalarda lezzeti arttırmak, sindirimi kolaylaştırmak, vücuda direnç kazandırmak için kullanılan önemli C vitamini kaynağı limon ihracatında, ülkelerle yarışıyor.
     Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersinden yapılan narenciye ihracatının yaklaşık 400 milyon dolar olduğunu söyledi.
     Türkiyeden ihraç edilen meyvenin yüzde 60ının dünya sofralarında yerini aldığını belirten Özdemir, Türkiyede narenciye üretimi 3,6 milyon ton. Bunun 1 milyon tonu, yani yüzde 30a yakın bir kısmı Mersinde üretiliyor. Türkiyede üretilen narenciyenin yüzde 40ını Mersinden ihraç ediyoruz diye konuştu.
     Mersinde üretilen narenciyenin içinde limonun ayrı bir öneminin bulunduğunu ifade eden Özdemir, şöyle devam etti:
     Türkiyeden yapılan limon ihracatının yaklaşık yüzde 80i Mersinden karşılanıyor. Mersin artık limon ihracatında şehirlerle değil, ülkelerle yarışıyor. Dünya limon ihracatında lider ülke Türkiye. Limon ihracatı sıralamasında ikinci sırada yer alan ülke ise Meksika. Mersin ise ihraç ettiği limonla Meksikadan sonra en çok limon ihraç eden yer konumundadır. Dünya limon ihracatının yüzde 17si Mersinden yapılmaktadır.
    
     -Mersine katkısı-
    
     Özdemir, Mersindeki tarımsal faaliyetler içerisinde limonun her zaman farklı bir yer tuttuğuna işaret ederek, Mersin limon konusunda her anlamda gelir elde ediyor. Bahçede çalışan üretici de para kazanıyor, paketleme tesisinde çalışan mevsimlik işçi de... Narenciyenin ve limonun Mersine katkısı 1.5 milyar lira olarak değerlendiriliyor dedi.
     Mersindeki narenciye ekim alanının 27 hektar olduğunu dile getiren Özdemir, narenciyenin kentteki işsizliği de önemli oranda giderdiğini, hatta hasat sezonu sırasında doğu illerinden mevsimlik işçi getirmek zorunda kaldıklarını kaydetti.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Mersin, Meksika ile yarışıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER