Mersin Deniz Müzesi ziyaretçilerini bekliyor

Mersin Deniz Müzesi ziyaretçilerini bekliyor -Türkiyenin 4. deniz müzesi olan müzede, 600ü aşkın eser dönüşümlü olarak sergilenirken, bin kitap da Pirireis Kütüphanesinde araştırmacılara hizmet veriyor -Osmanlı tarihinden Cumhuriy


MERSİN (A.A) - Nurdan Mısırlıoğlu Toros - Veli Gürgah - Eski çağlardan bu yana deniz ve denizcilikle iç içe olan Mersinde bulunan Türkiyenin 4. deniz müzesi, sergilenen 600ü aşkın eserle ziyaretçilerini bekliyor.
     Osmanlı tarihinden Cumhuriyet dönemine kadar olan sürece ışık tutan müzede, Türk Bahriye tarihinde yer edinmiş Refah Şilebi, Nusrat Mayın Gemisi ve Ertuğrul Firkateyni gibi gemilerin maketleri ile tarihçeleri yer alıyor.
     Aralarında Kıbrış Barış Harekatı sırasında TGC Kocatepe Muhribinde şehit düşen astsubayın, ailesi tarafından bağışlanan özel eşyalarının da bulunduğu 600ü aşkın eserin dönüşümlü olarak sergilendiği müzede, bin kitap da Pirireis Kütüphanesinde araştırmacılara hizmet veriyor.
     Müze Müdürü Deniz Yarbay Özgür Murat Olcay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik limanlara ev sahipliği yapan, Doğu Akdeniz ticaretinde önemli bir yere sahip olan Mersinde 14 Temmuz 2011de açılan müzede, denizcilik ve deniz harp tarihi kültürünün ziyaretçilerle paylaşıldığını söyledi.
     Valilik ve Yenişehir Belediyesinin verdiği destekle kurulan müzenin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının sosyal, tarihi ve teknik gelişimini yansıtmak, sivil toplumla, özellikle çocuklarla iletişim kurmak amacıyla kurulduğunu ifade eden Olcay, Yıllardır bahriyemize müstesna destek sağlayan Mersin halkına Deniz Kuvvetleri personelinin duyduğu vefa borcunun bir simgesi olarak Mersinde bir müze açılması fikri 2008 yılında yeşermeye başladı. İnşaatına 16 Eylül 2009da başlanan müze, 14 Temmuz 2011de ziyaretçilere açıldı dedi.
     Olcay, Mersin Deniz Müzesinin, İstanbul, Çanakkale ve İskenderundaki müzelerinin ardından Türkiyenin denizcilik alanındaki 4üncü müzesi olduğunu dile getirerek, müzede 600ü aşkın eserin dönüşümlü olarak sergilendiğini, bin kitabın araştırmacıların hizmetine sunulduğunu, sergi ve toplantı salonlarının çeşitli faaliyetler için ücretli olarak tahsis edildiğini kaydetti.
    
     -Müzeye bağışlar bekleniyor-
    
     Mersinde eğitim gören tüm öğrencilerin müzeyi gezmelerini sağlamak amacıyla okul müdürlerinin Mersin Deniz Müzesi Komutanlığı ile bağlantı kurmalarının sağlandığını belirten Olcay, Tüm kurum, kuruluş, kişi ve halkımızın elinde bulunan, Mersinin tarihine, Kurtuluş Savaşında Mersinin oynadığı role ve denizcilik tarihimize ilişkin kitap, gazete, belge, her türlü yazışma, fotoğraf, harita, tablo, gravür, film, obje, madalya, nişan, berat, ferman, sancak, silah, askeri kıyafet ve benzeri malzemeyi istedikleri takdirde müzemize bağışlayabilirler diye konuştu.
    
     -Müzede neler bulunuyor--
    
     Osmanlı tarihinden Cumhuriyet dönemine kadar olan sürece ışık tutan müzeye ilk bağış, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında yanlışlıkla Türk uçakları tarafından batırılan TGC Kocatepe Muhribinde şehit düşen astsubaya ait.
     Ailesi tarafından bağışlanan şehit astsubayın özel eşyalar arasında, askeri kimlik kartları, cüzdan, yüzük, kol saati, anahtarlık, çakmak, fihrist, 20 ve 5 liralık banknot bulunuyor.
     Müzede, deniz tarihi ile ilgili eser ve objelerin sergilendiği Barbaros Ana Sergi Salonu, Preveze Deniz Zaferi, Mahmudiye Kalyonu ve Kırım Harbi, Nusret Mayın Gemisi, Şanlı Yavuz ile Alemdar gemileri ile Cumhuriyet donanmasının anlatıldığı interaktif Nusret Salonu bulunuyor.
     Sanat galerisi olarak hizmet verecek Şehit Teğmen Caner Gönyeli Salonu, geçici sergi salonu olarak kullanılacak Ertuğrul Salonu, maket ve resim kursaları atölyesi, çocuklara ve denizcilere denizcilik konusunda eğitimlerin verileceği Cezayirli Gazi Hasanpaşa Salonu, Deniz Kuvvetleri ve diğer deniz konularına ilişkin kitap ve belgelerin yer aldığı Pirireis Kütüphanesi bulunan müzenin doğu cephesinde ise çeşitli objelerin bulunduğu açık sergi alanı yer alıyor.
     Pazartesi ve Salı günleri dışında haftanın diğer günleri 09.00-17 saatleri arasında ziyaret kabul edilen müzeye giriş ücreti, öğrenci 1.3 diğer ziyaretçiler için 4 TL olarak uygulanıyor.
    
     Yayıncı: J.Jale Durgun
<< Önceki Haber Mersin Deniz Müzesi ziyaretçilerini bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER