Mersin GİAD Başkanı Gürsoy:

Mersin GİAD Başkanı Gürsoy: -Cari açığın önlenmesine yönelik başlatılan ekonomiyi soğutma çalışmaları olumlu sonuç verdi


MERSİN (A.A) - Mersin Genç İşadamları Derneği (Mersin GİAD) Başkanı Alper Gürsoy, cari açığın önlenmesine yönelik başlatılan ekonomiyi soğutma çalışmalarının olumlu sonuç verdiğini bildirdi.
     Gürsoy, yaptığı yazılı açıklamada, dış dengenin bozulup, cari açığın yükselmesine önlem olarak Merkez Bankası ve BDDK başta olmak üzere ekonomiye yön veren kurumların ekonomiyi soğutma önlemleri aldığını hatırlattı.
     Bu tedbirlerin sonuç verdiğini ifade eden Gürsoy, şunları kaydetti:
     Ülke ekonomisini soğutma hedefleri sonuç verdi, büyüme yavaşladı, cari açık ve enflasyon düşmeye başladı. Bundan sonra yapılması gereken tedbirlerin bu kadar sıkı tutulmaması, ekonomi yönetiminin kemerleri biraz gevşetmesi. Cari açıkla mücadele için hükümetin ekonomiyi soğutma amacıyla tüketimi kısma yönündeki uyarıları da tüketimi yavaşlattı. Tüketim harcamasının azalmasına paralel olarak da piyasada nakit bunalımı yaşanmaya başladı. Perakende piyasasındaki düşüşün, yavaşlamanın en önemli nedenlerinden biri reel faizlerin çok yüksek olması. Piyasa faizlerinin mutlaka düşmesi gerekiyor. Ekonomiyi soğutma tedbirlerinin yol açtığı iç piyasa durgunluğundan olumsuz etkilenen iş dünyası biraz nefes almak istiyor.
    
     -İç pazar canlandırılmalı-
    
     İç tüketimi baskılayıp cari açık ve ithalatın hızını kesmeyi hedefleyen önlemleri, kaçınılmaz olarak nitelendiren Gürsoy, açıklamasında şöyle devam etti:
     Carı açık Türkiyenin yumuşak karnıdır. Cari açığın önlenmesi için ekonomiyi soğutma tedbirleri şart. Ekonomi yönetimine yön veren ilgili kurumların ekonomiyi soğutma önlemleri başarılı olmuştur. Ancak iş dünyasının beklentisi soğutmayı sürdürmek için yeni tedbirlerin uygulanmamasıdır. Sanayici ve iş adamlarını, ekonomik varlıklarını zarara uğramadan nakde çevirme konusunda rahatlatmak gerekiyor. Yani biraz daha müsamaha bekliyoruz. Bugün sanayi üretimi artarak devam ediyor. Ama uzunca bir süredir daralmaya başladı. Firmalar zaten kar etmiyor. Kar etmeyen firmaların tekerlerinin dönmesi için iç pazarı canlandırmak lazım.
    
     Muhabir: Veli Gürgah
     Yayıncı: Süleyman Tıraş
<< Önceki Haber Mersin GİAD Başkanı Gürsoy: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER