Milli kayakçı Aslı Nemutlunun hayatını kaybetmesi

Milli kayakçı Aslı Nemutlunun hayatını kaybetmesi -Aralarında Türkiye Kayak Federasyonu başkanının da bulunduğu 7 tutuksuz sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşması yapıldı


ERZURUM (A.A) - Erzurumda Konaklı Kayak Merkezinde antrenman sırasında düşerek hayatını kaybeden milli kayakçı Aslı Nemutlunun ölümünün ardından Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayıkın da aralarında bulunduğu 7 kişinin yargılanmasına devam edildi.
     Erzurum 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın dördüncü duruşmasına, tutuksuz sanıklar Ahmet Demir ve Ebubekir Urhan ile Aslı Nemutlunun annesi Ayşe Nemutlu ve babası Ahmet Metin Nemutlu katıldı.
     Taksirli ölüme sebebiyet vermek suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar haklarında hapis cezası istemiyle yargılanan sanıklardan Ebubekir Urhan savunmasında, olayda kusurlu olmadığını belirterek, "Benim sorumluluğumda yapılan bir kayak yarışı değil, suçsuzum beraatimi istiyorum" dedi.
     Ahmet Demir ise kazanın yaşandığı bölgede federasyon tarafından pist şefi olarak görevlendirildiğini, olayın yarış sırasında değil, bir gün önce antrenmanda meydana geldiğine dikkati çekerek, "Benim bu kazada bir sorumluluğum veya kusurum yoktur. Görevim yarışlarla başlar, tamamlanınca sona erer. Olay günü ben pistte yoktum" diye konuştu.
     Demir, mahkeme başkanı Haşim Kızıltaşın, yarış günlerinin değiştirilmesi kararının kimler tarafından alındığını sorması üzerine, "Biz bu kararları benim de içinde olduğum 3 kişilik bir jüri heyeti tarafından alıyoruz. Kararları tutanak veya bir yazıya dökmüyoruz" şeklinde cevapladı.
     Ayşe Nemutlu da olayın ardından Süper-G yarışlarının iptal edildiğini anımsatarak, "Yarışların yapılmaması pistin uygun olmamasından kaynaklandıysa o zaman bu yarışlar bugüne kadar neden yapılmadı- Pist yarışlara uygun ise neden iptal edildi-" dedi.
     Ahmet Metin Nemutlu ise yarışların Ahmet Demir ve arkadaşlarının sorumluluğunda yapıldığını ifade ederek, yarış gününün neden değiştirilip, hangi yetkiyle öne aldığının yanıtlanması gerektiğini söyledi.
     Sanık avukatları da teknik konularda bilirkişi raporlarının dikkate alınması gerektiğini belirterek, müvekkillerinin beraaatini istedi.
     Nemutlu ailesinin avukatı Sinem Oskarbaş ise 3 kişilik teknik bir ekibin kaza yerinde mahkeme heyetiyle keşif yapması talebinde bulundu.
     Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Ayıkın avukatı Asım Kılıç da inşaat mühendisleri tarafından hazırlanan bilirkişi raporunun gerçeği yansıtmadığını savundu.
     Mahkeme heyeti, İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliğine gönderilen yazının cevabının geldiğini, buna göre keşifte görev alacak kişilerin isimlerini belirlendiğini açıkladı.
     Dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesi için duruşma ertelendi.
    
     -Nemutlu ailesinin görüşleri-
    
     Ahmet Metin Nemutlu, adliye çıkışında gezetecilere yaptığı açıklamada, taksirle ölüme sebebiyet verme cezalarının artırılmasını beklediklerini belirterek, şöyle devam etti:
     "Türkiyede son zamanlarda hemen hemen her kazada taksirle ölüme sebebiyet verme cezası karşımıza çıkıyor. O kadar az ve komik cezalar verildiğini görüyoruz ki her şeyi ona bağlıyorlar. Özellikle kamuyla ilgili davalarda ölen öldüğüyle kalıyor. Kalanlar da küçük cezalarla kurtuluyor. Ondan sonra herkes hayatına devam ediyor. Taksirle ölüme sebebiyet verme cezasının artırılması için Adalet Bakanlığının kanunu gözden geçirmesinde fayda var."
     Ayşe Nemutlu ise mahkemenin diğer mahkemelere göre verimli geçtiğini belirterek, "Yetkisini bilmeyen insanlar maalesef kraldan çok kralcı geçiniyor. Yine tekrarlıyorum ve ısrar ediyorum, Süper-G yarışları madem meteorolojiden bilgi alınıp yapılıyorsa ve bu konuda meteorolojiye güveniyorlarsa o zaman bu teknik üniversitenin verdiği rapordaki bilgilere de güvenmeleri gerekiyor. Madem Süper-G yarışlarının yapılması doğruysa o zaman neden 2012-2013 yarışları iptal edildi merak ediyorum" diye konuştu.
    
     -Olay-
    
     Milli kayakçı Aslı Nemutlu, Erzurum Konaklı Kayak Merkezinde yapılması planlanan Alp Disiplini Birinci Etap Yarışması öncesinde 12 Ocak 2012 tarihinde, Bayanlar Süper-G Pistinde antrenman yaparken geçirdiği kaza sonucunda hayatını kaybetmişti.
    
     Muhabir: Hasen Özkal
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Milli kayakçı Aslı Nemutlunun hayatını kaybetmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER