Muğlada Mavi dil hastalığı görülmesi

Muğlada Mavi dil hastalığı görülmesi -Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kayacık: -Mavi dil hastalığı ile ilgili ilk yapılması gereken kontrollü bir şekilde sinekle mücadele etmek


MUĞLA (A.A) - Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, mavi dil hastalığı ile ilgili ilk yapılması gerekenin kontrollü bir şekilde sinekle mücadele etmek olduğunu bildirdi.
     Kayacık, Muğla Veteriner Hekimler Odasında düzenlediği basın toplantısında, koyunlarda, keçilerde ve sığırlarda görülen mavi dil hastalığının yetiştiricileri, celepleri ve kurban alacak vatandaşları endişe içerisinde bıraktığını söyledi.
     Muğlada bu hastalığın ilk kez görüldüğünü ve hastalığın sineklerle bulaştığını belirten Kayacık, Bu virüs sığırlarda, keçilerde ve koyunlarda görülüyor. İnsana bulaşmayan bir virüs. Sığırlarda ve keçilerde herhangi bir hastalık belirtisine neden olmuyor. Virüs sinekler tarafından taşıyıcı olarak diğer hayvanlara bulaşıyor. Aynı zamanda çiftleşme sırasında da diğer hayvana virüs bulaşabiliyor dedi.
     Kayacık, virüsün rutubetli havaları sevdiğini ve bu mevsimde kendini gösterdiğini, hava sıcaklığının 10 derecenin altına indiğinde virüsün etkisini kaybedeceğini ifade etti.
     Virüsün, bulaştığı hayvanı öldürme oranının kuzularda yüzde 95 olduğuna dikkati çeken Kayacık, Öldürme oranı koyunlarda ve sığırlarda çok az görülüyor. Mavi dil hastalığı ile ilgili ilk yapılması gereken kontrollü bir şekilde sinekle mücadele etmek diye konuştu.
    
     -Kurbanlık alacak vatandaşlar dikkat-
    
     Yusuf Kayacık, virüsün 7 günlük kuluçka süresinden sonra belirtisini göstermesi nedeniyle vatandaşların kurbanlıklarını bayrama 2-3 gün kala almalarını önerdi. Hastalığın hayvanların yüzlerinde şişme, burun akıntısı ve dilde mavileşme olarak gözlemlendiğine işaret eden Kayacık, hastalığın ilerleyen dönemlerde topallık ve ishal şeklinde kendisini gösterdiğini anlattı.
     Hastalığın ilk olarak Milasta görüldüğüne değinen Kayacık, Milas ve Yatağan ilçelerinde 3 köyde, Marmariste ise 1 köyde bu hastalık mevcut. Kanunen hastalığın çıktığı yerden itibaren 10 kilometrelik bir alanı karantinaya almak gerekiyor. Bu nedenle de karantinaya alınan yerlerdeki hayvanların hareketleri kısıtlanmış oluyor. Ancak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz bu konuda gereken çalışmayı yapıyor dedi.
     Kayacık, Veteriner Hakimleri Odası olarak 300e yakın üyeleriyle kendilerine ihtiyaç olması halinde görev yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.
    
     Muhabir: Utku Uçrak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Muğlada Mavi dil hastalığı görülmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER