Namazgah Barajı, 3 ilçenin 100 yıllık

Namazgah Barajı, 3 ilçenin 100 yıllık su ihtiyacını karşılayacak


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandırada yaptırılan Namazgah Barajı, hizmete girmesinin ardından Kocaelinin 3 ilçesinin 100 yıllık su ihtiyacını karşılayacak.
     Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, belediyenin en önemli yatırımları arasında yer alan Namazgah Barajının yapımının hızla devam ettiği belirtilerek, barajın Kandıra merkezi ve Karadeniz sahilindeki turistik yerleşimler ile Kandıra, Derince ve İzmit ilçelerinde toplam 259 köy ve mahallenin içme suyu ihtiyacını karşılayacağı kaydedildi.
     Belediye imkanları ile yapılan barajın hizmete girmesinin ardından kentin önemli bir bölümünün yaklaşık 100 yıllık su ihtiyacını karşılayacağı vurgulanan açıklamada, 2013 yılı sonunda bitirilmesi planlanan Namazgah Barajı ile Kocaelinin kuzeyinin yeniden hayat bulacağı ifade edildi.
     Açıklamada, barajın hizmete girmesi ile Karadenize kıyısı olan ve Kocaelinin en önemli turistik merkezlerinden biri olan Kandıranın Kefken, Kerpe, Cebeci, Bağırganlı gibi sahil yerleşimlerinin dört mevsim kesintisiz, kaliteli ve arıtılmış içme suyuna kavuşacağı anlatıldı.
    
     -Aşırı yağışlar felaket sebebi olmayacak-
    
     Barajın açılmasıyla aşırı yağışlar nedeniyle Namazgah Deresinde meydana gelen sel ve taşkınların önleneceği belirtilen açıklamada, Daha önce aşırı yağışlar sonucu birçok kez taşarak bölge halkının can ve mal güvenliğini tehdit eden Namazgah Deresi, artık aşırı yağışlarda taşkın yapmayacak. Yağmur suları baraj gölünü dolduracak ve aşırı yağışlar artık felaket sebebi değil, fayda sağlayıcı bir bereket kaynağı olacak ifadelerine yer verildi.
     Açıklamada, 25 milyon metreküp su depolama kapasitesi bulunan barajdan alınan suyun 12 kilometre uzunluğundaki çelik boru hattı ile Antaplı-Dudutepe İçme Suyu Arıtma Tesisine terfi edileceği dile getirilerek, terfi edilen suyun burada dünya standartlarında arıtılarak ana isale hatları vasıtası ile vatandaşın kullanımına sunulacağı belirtildi.
    
     -Tarımsal kalkınmaya katkı sağlayacak-
    
     Barajın tarımsal amaçlı olarak da bölgeye su temini sağlayacağına dikkat çekilen açıklamada, Kentin en çok köy yerleşimi bulunan ve geçim kaynağı tarım olan Kandırada yapılacak baraj ile yetersiz su kaynağından kaynaklanan sorunlar ortadan kaldırılacak. Bölge ekonomisinin mevsimsel etkilerden, kuraklık, susuzluk gibi olumsuz faktörlerden etkilenmesinin önüne de geçecek olan Namazgah Barajı, bölgedeki tarımsal kalkınmaya da büyük katkı sağlayacak denildi.
     Açıklamada, barajdan elektrik enerjisi de elde edileceği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
     Namazgah Barajından elde edilecek olan elektrik enerjisi ile kurumumuzun bölgede elektrikle çalışan içme suyu, kanalizasyon ve yağmursuyu tesislerinin bir kısım ihtiyacı karşılanacak. Namazgah Barajı, Kandıra ilçe merkezi ve Karadeniz sahilindeki turistik yerleşimler ile Kandıra, Derince ve İzmit ilçelerinin toplam 259 köy ve mahallesinin içme suyu ihtiyacını karşılayacak.
    
     Muhabir: Şahin Oktay
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Namazgah Barajı, 3 ilçenin 100 yıllık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER