Nar ekşisi kadınların geçim kaynağı oldu

Nar ekşisi kadınların geçim kaynağı oldu -Siverekte bazı kadınları ürettikleri nar ekşisini satıp aile ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyor


ŞANLIURFA (A.A) - Siverekte bazı ev kadınları üretikleri nar ekşisini satıp aile ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyor.
     Ekim ayı başlarında olgunlaşmaya başlayan narları bahçelerden toplayan kadınlar, sıkıp suyunu çıkardıkları meyveyi kaynatıp nar ekşisi haline getiriyor.
     Şişelere doldurulan nar ekşisi, başta salata olmak üzere birçok yemekle birlikte birlikte tüketiliyor. Katkılı ve saf olmak üzere iki şekilde satılan ürünler 10-20 TL arasında alıcı buluyor. Bölgede hazırlanan ev yapımı nar ekşisi çevre il ve ilçelerin yanı sıra Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük kentlerde yaşayan Sivereklilere de kargo aracılığıyla ulaştırılıyor.
    
     -Evlerinde yapıp satıyorlar
    
     GAP Ekolojik Tarımsal Kalkınma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (GAP-EKODER) Başkanı Medet Abbasoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede nar üretimi konusunda ciddi potansiyeli bulunan Siverekte her yıl sonbahar aylarında birçok kadının nar ekşisi ürettiğini söyledi.
     Bölgedeki kadınlar açısından önemli bir gelir kaynağı olan nar ekşisi üretiminin yaygınlaştırılması ve standart bir üretimin sağlanması için çaba harcadıklarını aktaran Abbasoğlu, şunları kaydetti:
     Bir süre önce Fırat Havzasında Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programı kapsamında organik nar bahçeleri oluşturmak için 50 bin nar fidanı dikildi. Bölgede kooperatifleşmenin sağlanması için de çalışmalarımız sürüyor. Amacımız bölge insanının bu işi daha bilinçli bir şekilde yapmasını sağlamak.
     Evinde kendi imkanlarıyla nar ekşi yapıp satan Salime Tümen de ilçede her yıl sonbaharda ürettiği nar ekşisini satarak mutfak masraflarını karşıladığını söyledi.
    
     Muhabir: Şükrü Dolaş / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Nar ekşisi kadınların geçim kaynağı oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER