Nargilenin kapalı alanlarda yasaklanması

Nargilenin kapalı alanlarda yasaklanması -DÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Annakkaya: -Kapalı alanlarda nargile içiminin yasaklanması, dumansız hava sahası ve tütün kontrol programı için çok çok önemli bir adımdır


DÜZCE (A.A) - Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Nihat Annakkaya, sigaradan sonra nargilenin de kapalı alanda yasaklanmasının dumansız hava sahası ve tütün kontrol programı için çok önemli bir adım olduğunu söyledi.
     Annakkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kullanıcıların nargileyi sigaradan daha farklı ürün olarak algıladığına işaret ederek, Aslında nargile bir tütün ürünüdür. 1 nargile içiminde en az 20 adet sigara içilmesi kadar duman akciğerlere çekilir dedi.
     İnsanların nargilenin dumanını daha fazla içine çektiklerine dikkati çeken Annakkaya, bu nedenle kanser yapıcı kimyasallara daha fazla maruz kalabildiklerini vurguladı.
     Nargilenin tütün olarak algılanmasının önündeki en önemli engellerden birisi, içine katılan aromatik meyve esanslarıdır diyen Annakkaya, şunları kaydetti:
     Özellikle gençlere sorulduğunda aromalı nargile içildiğinde tütün ürünü içildiğinin farkına varmadıkları anlaşılmaktadır. Bu tür nargile içildiğinde hem içiciler hem de dumandan pasif olarak etkilenenler kömür ve odunun yanmasıyla oluşan dumandaki karbonmonoksit, ağır metaller ve kanser yapıcı kimyasallara maruz kalmaktadır. Dumana pasif olarak maruz kalan bireylerin kanser, kalp ve solunum sistemi hastalıkları ile gebelik dönemi riskleri devam etmektedir.
     Ayrıca, nargile içimi sırasında ağızlığın ortak kullanımı bulaşıcı hastalıkların geçişi açısından da önemli bir risk oluşturmaktadır. Özellikle tüberküloz (verem) ve hepatit (sarılık) öncelikli risklerdir.
    
     -Nargile, sigara bağımlılığı yapıyor-
    
     Annakkaya, nargilenin gençlere masum gibi gösterilmeye çalışılan bir tütün ürünü olduğunu, bu nedenle sigara bağımlılığına giden yolda köprü vazifesi gördüğünü öne sürdü.
     Nargile dumanından mutlaka uzak durulması gerektiğini vurgulayan Annakkaya, Bu nedenle kapalı alanlarda nargile içiminin yasaklanması, dumansız hava sahası ve tütün kontrol programı için çok çok önemli bir adımdır şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Onur Orhan
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Nargilenin kapalı alanlarda yasaklanması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER