Nasreddin Hocayı kırkyama ile anlatıyor

Nasreddin Hocayı kırkyama ile anlatıyor -Akşehirde yürüme engelli Zülfiye Kaçar, 10 yıldır ürettiği, çoğu Nasreddin Hoca figürlü kırkyama ürünleriyle yarışmalarda dereceler elde ediyor -Azmiyle engel tanımayan Kaçarın en büyük haya


KONYA (A.A) - İbrahim Yozoğlu/Bayram Uygun - Akşehir ilçesinde yaşayan yürüme engelli Zülfiye Kaçar, 10 yıldır ürettiği, çoğu Nasreddin Hoca figürlü kırkyama ürünleriyle yarışmalarda dereceler elde ediyor.
     Zülfiye Kaçar (48), AA muhabirine yaptığı açıklamada, engeline rağmen eğitiminden ödün vermediğini, Akşehir Kız Meslek Lisesi El Sanatları Bölümü mezunu olduğunu söyledi.
     Sadece okuldan aldığı eğitimle kalmayıp evde çalışarak el sanatları konusunda kendisini geliştirdiğini belirten Kaçar, son 10 yıldır kırkyama ile ilgilendiğini ifade etti.
     Kaçar, "Kırkyama çalışmalarımla bugüne kadar katıldığım yarışmalarda Türkiye dereceleri elde ettim. Yurt içi ve yurt dışında kırkyama sergilerine katıldım. Plastik ve görsel sanatlarla ilgili sergilerde de yer aldım. Çalışmalarımı sürdürüyorum" dedi.
     Yaptığı çalışmalarda, Akşehirli olması nedeniyle daha çok Nasreddin Hoca figürlerini kullandığını vurgulayan Zülfiye Kaçar, bunun yanında; Atatürk, Selçuklu ve Kurtuluş Savaşı gibi çeşitli konuları işlediğini aktardı.
    
     -Hayata bağlayan mutluluk-
    
     Kaçar, hiçbir zorluğun sanatla uğraşmaya engel olamayacağını belirterek, kırkyamalarının, kendisini hayata bağlayan mutluluklar haline geldiğini vurguladı.
     Selçuklu motiflerini de çok sevdiğini, özellikle iç içe geçmeli modelleri kırkyamaya uyarladığını anlatan Kaçar, şunları kaydetti:
     "Halk Eğitim Merkezinde kurslar veriyorum. Kırkyamayı Akşehirli hanımlara da öğretiyorum. Birlikte, güzel dayanışma dostluk oluşuyor. 50den fazla üretimim var. Eserlerimin çoğu dereceye girdi. Halen yapmaya ve öğretmeye devam ediyorum. En güzeline ulaşmak, daha güzel eserler ortaya çıkarmak istiyorum. En büyük hayalim yaptığım eserlerle ilgili bir müze kurmak. Eğer beni örnek alıp, bunu ben de yapabilirim diye düşündürebiliyorsam ne mutlu."
     Kaçar, Nasreddin Hocanın mizah anlayışının, yaşam felsefesi haline geldiğini vurgulayarak, ürünlerinde bu mizah anlayışına yansıtmaya çalıştığını dile getirdi.
     Savaş ve kıtlık yıllarında evde kalmış kumaş parçaların dikilmesiyle zaman içinde bir el sanatı haline gelen kırkyama, dünyada "Patchwork" olarak adlandırılıyor.
    
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Nasreddin Hocayı kırkyama ile anlatıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER