Nasreddin Hoca gökyüzüne dostluk mayası çalıyor

Nasreddin Hoca gökyüzüne dostluk mayası çalıyor -Temsili Nasreddin Hoca olarak gökyüzüne sevgi, barış ve dostluk mayası çalan yamaç paraşütü öğretmeni Fahri Çavdar, gönül verdiği sporu başkalarına da sevdirmeye çalışıyor -Çavda


KONYA (A.A) - Anakadın Tanga - Temsili Nasreddin Hoca olarak gökyüzüne sevgi, barış ve dostluk mayası çalan yamaç paraşütü öğretmeni Fahri Çavdar, gönül verdiği bu sporu başkalarına da sevdirmek için çalışıyor.
     Türk Hava Kurumu (THK) Akşehir Sportif Havacılık Kulübü Başkanlığını da yapan Çavdar (46), 1984 yılında THK İnönü Hava Eğitim Merkezinde serbest paraşütle havacılığa başladı. O günden bugüne dek havacılıkla ilgili pek çok faaliyete katılan Çavdar, Akşehir Belediyesi Havacılık Kolunun da başkanlığını yürütüyor.
     Fahri Çavdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uçmanın tarifi mümkün olmayan çok farklı bir duygu olduğunu söyledi.
     Uçmayı tasavvur ederken genelde kuşlar örnek alınır. Kuşlar kadar özgür olabilmek denir. Kuşlar özgürlüğü ifade eder, dolayısıyla uçmak da özgürlüğün kendisidir diyen Çavdar, herkese bu sporu yapmayı tavsiye ettiğini dile getirdi.
    
     -Öz güveni artırıyor-
    
     Yamaç paraşütü yapmanın insana birçok katkısının olduğunu vurgulayan Çavdar, Yamaç paraşütü yapmak insanın öz güvenini artırıyor. Kendisine öz güveni olan insan fiziksel olarak yukarda olsa da alçak gönüllü oluyor. Yukardan bakmak, hayata geniş bir çerçeveden bakmayı öğretiyor. İnsan küçük alandan bakarsa olayları belli bir sınırda görebilir ama yükseldikçe görüş alanı artar. Bu da insanın sosyal hayatında olaylara daha geniş bir açıdan bakmasını sağlıyor. Böylece yaşamın getirdiği sıkıntılara daha rahat göğüs gerilebiliyor diye konuştu.
     Çavdar, yamaç paraşütüne başlama yaşının 16 olduğunu belirterek, 56 yaşına kadar bir sınır vardı ama şimdi bu sınır kalktı. Sağlıklı bir insan ölene kadar uçabilir dedi.
     Yamat paraşütünün, Türkiye standartlarında pahalı sayılabilecek bir spor olduğuna işaret eden Çavdar, başlangıç kurslarının 500 ile 1000 lira arasında değiştiğini aktararak, şöyle devam etti:
     İnsan kötü alışkanlıklarına yapacağı harcamayı yamaç paraşütüne yapsa, kötülüklerden uzak kaldığı gibi çok güzel bir sporla da tanışmış olur. Yamaç paraşütü, sevgiye dayanan bir spor. İnsanın, bir işi sevdikten sonra yapamayacağı hiçbir şey yoktur.
    
     -Gökyüzüne sevgi, kardeşlik ve barış mayası çalıyoruz-
    
     Çavdar, Akşehirde 2006 yılında düzenlenen 6. Türkiye Açık Yamaç Paraşüt Mesafe Yarışmasında kendisine, şampiyonanın ilk uçuşunu temsili Nasreddin Hoca olarak yapmasının teklif edildiğini, teklifi seve seve kabul ettiğini anlatarak, şunları kaydetti:
     Böyle bir şahsiyeti temsil etmek gurur vericiydi. 2006 yılındaki ilk uçuşu Nasreddin Hoca olarak gerçekleştirdim. Daha sonra Türkiyenin çeşitli şehirlerinde Nasreddin Hoca olarak uçuşlar gerçekleştirdim. Nasreddin Hoca Şenlikleri öncesinde vatandaşları etkinliklere davet etmek amacıyla havadan davetiye atıyoruz. Nasreddin Hocanın sevgi, barış ve kardeşlik misyonunu ele alarak gökyüzüne sevgi, kardeşlik ve barış mayası çalıyoruz. Nasreddin Hoca yaşadığı çağa göre günümüze ışık tutmuş bir filozof. Günümüzde yaşasaydı, eşeğe ters bineceğine paraşüte ters binerek uçabilirdi. Hoca bulunduğu çağa ayak uyduran bir kişilik. Böyle bir insanın torunu olduğum için gurur duyuyorum.
    
     -Akşehir dünyanın en iyilerinden-
    
     Akşehirin, yamaç paraşütü için dünyadaki en elverişli yerlerin başında geldiğini, 90 kilometrelik sırt hattından oluşan Sultan Dağlarının, rüzgara bağlı olan yelken uçuşlarında da bölgeyi birçok yerden farklı kıldığını söyleyen Çavdar, Bu hat, yamaç paraşütü sporunu o kadar elverişli hale getiriyor ki, adeta gelin buradan uçun diyor. Ayrıca Akşehirin Sultan Dağlarının önünde bulunan coğrafi yapısı, güneşin yeryüzünü ısıtmasına bağlı olan termik uçuşlar konusunda da Akşehiri yine dünyada ön plana çıkarıyor. Akşehiri yamaç paraşütü konusunda ayrıcalıklı kılan özelliklerden biri de ulaşım açısından Türkiyenin her tarafından rahatlıkla ulaşılabilecek konumda olması. Amacım; Akşehirde bu sporu en iyi şekilde geliştirerek, uçmak için ilçemize gelen sporcuların sayısını artırmak.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Nasreddin Hoca gökyüzüne dostluk mayası çalıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER