Nevşehirin ihracatı yüzde 40 düştü

Nevşehirin ihracatı yüzde 40 düştü


NEVŞEHİR (A.A) - Nevşehirin ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 düşüş yaşandığı bildirildi.
     Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgiye göre, Nevşehirin 2011 yılı Ekim ayında 5,3 milyon dolar olan ihracatı, 2012 yılının aynı döneminde yüzde 14 oranında düşüş gösterdi ve 4,5 milyon dolara seviyesine geriledi.
     Geçen yılın Ocak-Ekim döneminde 65,2 milyon dolar olan ihracat miktarı ise 2012 yılın aynı döneminde yüzde 40 oranında düşüş göstererek 38,8 milyon dolar seviyesine geriledi.
     2012 yılında yaşanılan ihracattaki düşüşün en önemli sebebi olarak Ortadoğuda yaşanılan sorunlar gösteriliyor.
     Irak ve Suriyeye gerçekleştirilen toplam ihracattaki düşüş miktarı 27,9 milyon dolar olarak hesaplandı.
     Nevşehirin Ocak-Ekim dönemi boyunca ülkelere yapılan ihracat rakamları incelendiğinde en çok ihracatın 10,4 milyon dolar ile Japonyaya gerçekleştirildi.
     Ülkelere göre ihracat miktarları incelendiğinde geçen yılın aynı döneminde hiç ihracat gerçekleştirilemeyen Arjantin, Avustralya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Hindistan, Hırvatistan, İsveç, Katar, Lesetho, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Meksika, Mısır, Moldovya, Pakistan, Slovenya, Sri Lanka, Tanzanya ve Türkmenistan gibi ülkelere toplamda 2,5 milyon dolarlık ihracat yapıldı.
     Özellikle Tanzanyaya gerçekleştirilen 1,6 milyon dolarlık ihracat dikkat çekici bulunuyor.
     Ayrıca geçen yıl Arap Baharını yaşayan ülkelerden Libya ve Mısır gibi ülkelere gerçekleştirilen ihracatta da ciddi miktarlarda artış gözlemlendi.
     Ancak aynı dönemde toplamda 75 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilen Bulgaristan, Ege Serbest Bölgesi, İsrail, Malezya ve Tayland ülkelerine bu yıl hiç ihracat yapılamadı. Nevşehirde sanayi sektörünün fazla gelişmemiş olmasından dolayı ihracat miktarları Türkiye geneline kıyasla düşük kalıyor ve Türkiye genelinde iller arasında 62. sırada bulunuyor.
    
     Muhabir: Murat Asil
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber Nevşehirin ihracatı yüzde 40 düştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER