Nijer Madenler ve Sanayi Kalkınma Bakanı

Nijer Madenler ve Sanayi Kalkınma Bakanı Tchıan, Eskişehirde: -"Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın, ülkemize yaptığı tarihi ziyaretinden sonra ilişkilerimiz çok hızlı şekilde gelişmeye ve ilerlemeye başladı" (Fotoğraflı-G


ESKİŞEHİR (A.A) - Nijer Madenler ve Sanayi Kalkınma Bakanı Omar Hamidou Tchıan, "Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın, ülkemize yaptığı tarihi ziyaretinden sonra ilişkilerimiz çok hızlı şekilde gelişmeye ve ilerlemeye başladı" dedi.
     Tchıan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan ve beraberindekilerle, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemiri makamında ziyaret etti.
     Ziyarette kendilerinin Türkiyede çok sıcak karşıladıklarını ifade eden Tchıan, "Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın, ülkemize yaptığı tarihi ziyaretinden sonra ilişkilerimiz çok hızlı şekilde gelişmeye ve ilerlemeye başladı. Sayın Bakan Yardımcısı Mercan da Nijeri ziyaret etti. Bu çok önemli bir gelişmeydi. Bizde buraya gelerek sizleri ziyaret ediyoruz. Osmanlının beşiği olan Eskişehirde bulunmaktan çok mutluyum" diye konuştu.
     Mercan ise Başbakan Erdoğanın geçen ocak ayında Nijer ziyaretinden sonra iki ülke arasındaki işbirliği temellerinin atıldığını dile getirerek, Nijer ile enerji ve madencilik alanında yapılabilecekler hususunda çok ciddi çalışmalar kaydettiklerini söyledi.
     Nijerin önemli enerji ve maden kaynaklarına sahip olduğunu vurgulayan Mercan, misafir Bakan ile Eskişehirdeki Kırka Tesislerinde ve Alpudaki kömür arama sahasında incelemelerde bulunacaklarını anlattı.
     Alpuda yaklaşık 1 milyar tona yakın kömür rezervinin bulunduğunu hatırlatan Mercan, şöyle konuştu:
     "Özellikle, madencilik alanında bundan sonra ülkemizi ziyaret eden önemli şahsiyetleri, bakanları, Eskişehire getirmek, Eskişehirdeki madencilik faaliyetlerini kendilerine göstermek konusunda çaba sarf edeceğiz. Alpudaki rezerv çalışmaları halen devam ediyor. Şu anda 900 milyon tonu geçtik. 1 milyar tonu bulmayı hedefliyoruz. Orası, orta kademeli linyit rezervi olarak ortaya çıktı ve burayı çok büyük bir havza şeklinde değerlendirip kömür rezervlerini elektrik enerji kaynağı olarak da değerlendirmeyi öngörüyoruz. Alpuyu, inşallah önümüzdeki yıllarda çok büyük bir enerji merkezi olarak Eskişehire kazandıracağız."
     Vali Koçdemir ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu ziyaretin ülkeniz ile ilimiz arasında verimli, dostane ilişkilerin, somut yatırımlara dönüşmesi bakımından bir ilk adım olmasını temenni ediyoruz" dedi.
    
     Muhabir: Hicret Özkan - Ömer Ürer
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Nijer Madenler ve Sanayi Kalkınma Bakanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER