NÜde, bilim ve etik konularını içeren

NÜde, bilim ve etik konularını içeren konferans düzenlendi


NİĞDE (A.A) - Niğde Üniversitesinde (NÜ) Dünya Etik Günü dolayısıyla "Bilimde Etik: Dürüst ve Güvenilir Bir Araştırma Nasıl Yapılır-" konulu konferans düzenlendi.
     Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selen Doğan, Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nalan Gördeles Beşer, Bor Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Bilge Karatepe, akademik personel ve öğrenciler katıldı.
     Konferansta konuşan Yüksek Kimya Mühendisi Prof. Dr. Özer Bekaroğlu, bilim alanında yapılan etik dışı davranışlara vurgu yaptı.
     Üniversite ve araştırma enstitülerinin bağımsız ve tarafsız aracılar tayin etmesi gerektiğine işaret eden Bekaroğlu, bunların görevinin de iyi bir araştırma için yol göstermesi, dürüst aracılık yapması, gerekli gizliliği muhafaza ederek muhbirleri koruması olduğunu dile getirdi.
     Bekaroğlu, "Şayet aracı ciddi bir sahtekarlık görürse konu bağlı komiteye aktarılır. Yetersiz iletişim, yetersiz eğitim ve danışmanlık, yayım yapma baskısı, birlikte verimli çalışma yerine zararlı rekabet, araştırma zamanının kısıtlı olması, değerlendirme sistemindeki zaman azlığı gibi sorunlar etik dışı davranışlara sebebiyet verir. Mesleki ahlak kuralları, meslek adamlarının kendilerini korumaları için değil, toplumun korunması içindir. Bir gruba ait kurallar kendi çıkarlarını korumaya yönelirse, o grup organize suç özelliği göstermeye başlar" dedi,
     Programın sonunda Şener, Bekaroğluna plaket verdi.
    
     Muhabir: Murat Kaya
     Yayıncı: Abdullah Yıldız
<< Önceki Haber NÜde, bilim ve etik konularını içeren Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER