Odasını adeta küçük bir müze haline

Odasını adeta küçük bir müze haline getirdi -Yenişehirin Karaamca köyünde yaşayan ilköğretim okulu öğrencisi, köy yaşamına ait pek çok eski eşyayı odasında bir araya getirdi


BURSA (A.A) - Yenişehir ilçesinin Karaamca köyünde ilköğretim okulu öğrencisi Yakup Solmaz, köy yaşamına ait 100e yakın eski eşyayı odasında bir araya getirip, adeta küçük bir müze oluşturdu.
     TOKİ İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Yakup Solmaz, köydeki evinde kendisine ait odanın tamamını eski eşyalarla doldurdu. Solmaz, bununla da yetinmeyip, köydeki yaşlılarla görüşüp, 100e yakın maniyi bir araya getirdi.
     Solmaz, tarihi eşyalara merakının 8-9 yaşlarında başladığını belirterek, Bir eve gitmiştim. Orada gördüğüm boyunduruk ve çömlekler beni oldukça etkiledi. O günden sonra öncelikle kendimize ait samanlıkta yıllardır kullanılmayan çömlek, duvar halısı ve çanakları topladım. Çıkardığım bu eşyaları odamda sakladım. Daha sonra köydeki tüm evleri gezip böylesi eski eşyalar aradım diye konuştu.
     Eski eşyaları bazen karşılıksız, bazen de eşya taşıma karşılığında aldığını belirten Solmaz, Evlerinde eski eşya bulunan ailelerin odunlarını kesip, taşıdım. Karşılığında da eski bir tabak aldım dedi.
     Solmaz, odasında, boyunduruk, düven, tokmak, bulgur taşı, hasır, mutfak eşyaları, kap, eski giyim eşyaları, paralar, takvim yaprakları, tokaç, keçi kılından yapılmış çuval, ekmek teknesi, düven, katranlık, orak, mekik, maya teknesi gibi pek çok eşyayı bir araya getirdiğini kaydetti.
     Maddi durumunun iyi olması halinde hedefinin köy evini alıp, bunları oluşturacağı müzede sergilemek olduğunu dile getiren Solmaz, Burası bana huzur veriyor. Eski eşyalara bakıp eski insanların ne kadar zor şartlarda yaşadıklarını hayal ediyorum ve hayata daha fazla bağlanıp halime daha fazla şükrediyorum ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Harun Sak / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Odasını adeta küçük bir müze haline Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER