Öğretmenler, serbest kıyafetle derse girdi

Öğretmenler, serbest kıyafetle derse girdi -Eğitim-Bir-Sen Eskişehir Şube Başkanı Altınkaynak: -1982 model darbe ürünü, çağ dışı kılık ve kıyafet yönetmeliğini protesto ediyoruz


ESKİŞEHİR (A.A) - Memur-Sen Konferasyonuna bağlı Eğitimciler Birliği Sendikasının (Eğitim-Bir-Sen) yurt genelinde düzenlediği Sivil İtaatsizlik eylemi kapsamında Eskişehirde öğretmenler sivil kıyafetleriyle derse girdi.
     Eğitim-Bir-Sen Eskişehir Şube Başkanı İsmail Altınkaynak, derse sivil kıyafetlerle katılan sendika üyesi öğretmenlerle Yunus Emre Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi önünde yaptığı açıklamada, mevcut kılık kıyafet yönetmeliğini eleştirdiklerini kaydetti.
     Altınkaynak, şunları söyledi:
     Ense tıraşı, sakal, favori, bıyık, tırnak uzunluğu ile ilgilenen çalışanların kot ve benzeri pantolon giyemeyeceği hükmünü içeren, inancı gereği başını örtme ihtiyacı duyan ve tercihinden dolayı saygı duyulması gereken kadın çalışanlara başörtüsü yasağı getiren darbe döneminin ürünü yönetmeliği tanımadığımızı haykırmak için buradayız. 1982 model darbe ürünü, çağ dışı kılık ve kıyafet yönetmeliğini protesto ediyoruz. Öğrencilere kıyafet serbestliği getirildi. İmam hatip okullarında başörtüsü yasağı kaldırıldı ve aday öğretmenler başörtüsüyle derse girebiliyor. İktidar, kendisinden beklenileni yerine getirmeli ve yasakları meşrulaştıracak adımlar yerine halkı özgürleştirecek adımlar atmalıdır. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin acilen değiştirilmesini, kamuda çalışan kadınlara başı açık olacak şeklinde dayatma yapılmamasını, başörtüsü yasağının tamamen kaldırılmasını istiyoruz.
     Açıklamanın ardından sendika üyeleri, sivil kıyafetle derslere girdi.
    
     -Anadolu Üniversitesi eğitim çalışanları da eyleme katıldı-
    
     Öte yandan Anadolu Üniversitesinde görevli Eğitim-Bir-Sen üyesi eğitim çalışanları da Sivil İtaatsizlik eylemine katıldı.
     Rektörlük binası önünde açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Abdurrahman Yıldırım, kılık kıyafet yönetmeliğinin değiştirilmesini istedi.
     Yönetmelikle, devlet memurlarına adeta üniformalı asker muamelesi yapıldığını savunan Yıldırım, şöyle devam etti:
     Ülkemizde 1930-1934 yılında seçilme hakkı verilen kadınların 2013 yılında hala ne giyeceklerine karar verme hakları yok. Şiddetle mücadele konusunda kampanyalar başlatan devlet, ne yazık ki en büyük şiddeti, başörtüsü yasağıyla kadınlara kendisi uygulamaktadır. Başarıyı, gelişmeyi ve değişimi zihinsel bir süreç olmaktan ziyade dış görünüşe endeksleyen bu çarpık bakış açısının tedavülden kalkma zamanı gelmiş ve geçmektedir. Darbe dönemlerinin dayatması olan bu kılık kıyafet zorunluluğu insan tabiatına aykırıdır.
    
     -Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik-
    
     Eğitim-Bir-Sen üyelerinin karşı çıktığı yönetmelikte erkek çalışanlar için; Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez, üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır,kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.
     Kadın çalışanlar içinde; Ayakkabılar ve çizmeler sade, normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur maddeleri yer alıyor.
    
     Muhabir: Yıldız Gündoğmuş / Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Öğretmenler, serbest kıyafetle derse girdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER