OİB Başkanı Sabuncu:

OİB Başkanı Sabuncu: -Otomotiv endüstrisi 2012yi 19 milyar dolarla kapattı. Bu bir önceki yıla göre yüzde 5lik düşüş demek. Bunun da sebepleri, en başta Avrupa Birliğinde yaşanan otomotiv sektöründeki daralmadır -UTİB Başkanı


BURSA (A.A) - Otomotiv İhracatçılar Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, Otomotiv endüstrisi 2012yi 19 milyar dolarla kapattı. Bu bir önceki yıla göre yüzde 5lik düşüş demek. Bunun da sebepleri, en başta Avrupa Birliğinde yaşanan otomotiv sektöründeki daralmadır dedi.
     Sabuncu, Uludağ İhracatçı Birliklerinin (UİB), 2012 yılı ihracat rakamları, 2013 beklentileri, son ekonomik gelişmeler ve yeni pazar hedeflerini değerlendirmek için birlik binasında düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, UİBye bağlı 5 birlikten biri olduklarını, aynı zamanda Türkiyedeki otomotivi temsilen tek sektörel birlik olduklarını söyledi.
     OİBin Türkiyedeki payının yüzde 13 olduğuna işaret eden Sabuncu, Otomotiv endüstrisi 2012yi 19 milyar dolarla kapattı. Bu bir önceki yıla göre yüzde 5lik düşüş demek. Bunun da sebepleri, en başta Avrupa Birliğinde yaşanan otomotiv sektöründeki daralmadır. Bu 19 milyarın dağılımında otomotiv yan sanayi yüzde 43lük paya sahip. Yan sanayi 2011e göre yüzde 1 artmış durumda. Otomotiv yan sanayinin performansı, genelin içindeki duruma göre daha iyi görünmekte. Binek otomobillerde yüzde 7lik, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda yüzde 16lık, otobüs-minibüs-midibüste yüzde 5lik gerileme var. Toplamda Türkiye çapında yüzde 5lik bir gerileme bulunuyor diye konuştu.
     Sabuncu, ülke bazlı değerlendirmeleri önemsediklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi:
     Rusya Federasyonu artışların içerisinde ihracat rakamı en fazla olan ülke. Geçen yıl yüzde 2 artış olmuş. Amerika Birleşik Devletlerine yüzde 17, Cezayire yüzde 12, Iraka yüzde 63, Arjantine ise yüzde 77lik artış değeri var. Almanyada yüzde 3, Fransada yüzde 10, İtalyada yüzde 23, Birleşik Krallıkta yüzde 4, Belçikada ise yüzde 3lük bir azalma var. Buradan da gördüğünüz gibi bütün gerilemeler Avrupa Birliği ülkelerinde.
    
     -UTİB Başkanı Burkay-
    
     Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, sektör olarak hedeflerinin, İtalya, Belçika, Fransa, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerin devrettikleri payları Türkiyeye yönlendirmek olduğunu ifade etti.
     Sektör hakkında değerlendirme yapan Burkay, küresel belirsizliklere rağmen Türkiye ekonomisinin istikrarını ve güçlü makro dengelerini koruduğunu belirtti. Türkiyenin 2011in son çeyreğinden itibaren girdiği yumuşak iniş sürecini başarıyla yönettiğine dikkati çeken Burkay, 2013 yılında Türkiyedeki ekonominin iyileşmesi ve piyasanın canlanmasına sebep olacak gelişmelerden birisinin de firmaların ihracattaki başarılarına devam etmeleri olduğunu dile getirdi.
     Burkay, Türkiyenin 2012de ihracat kanalıyla büyüme yılı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     2012 yılında 150 milyar dolar ihracat barajını fazlasıyla aşan ülkemiz, 2013 yılında çok daha iyi bir değere ulaşacaktır. 2011 yılında yüzde 22 artışla ülke olarak 8 milyar dolar tekstil ihracatı yapmıştık. Bu sene bu değer sabit kaldı. UTİB ihracatına baktığımızda ise Türkiye tekstil ihracatına göre çok farklı bir trend görüyoruz. 2012 yılında yüzde 10a yakın ihracat artışı sağladık. Ayrıca yıl başında ilan ettiğimiz 1,2 milyar dolar hedefi aşmaktan dolayı da sevinçliyiz. Bugün Avrupanın en büyük tekstil üreticisi olan ülkemizi, birkaç yıl içinde Avrupanın aynı zamanda en büyük ihracatçısı yapmak istiyoruz.
     Tekstil sektörü ihracatının 2013 yılında da başarıyla yoluna devam edeceğini dile getiren Burkay, Birliğimiz ihracatına baktığımızda doğu bloku ülkelerinde yüzde 40, Afrika ülkelerinde yüzde 25, Amerika kıtasında yüzde 50 artış görüyoruz. Sadece Orta Doğuda yüzde 17 azalış var. Bu da malumunuz bölgede istikrar arayışı halen devam ediyor dedi.
    
     Muhabir: Cem Şan / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber OİB Başkanı Sabuncu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER