Okullarda kıyafet zorunluluğunun kaldırılması

Okullarda kıyafet zorunluluğunun kaldırılması -Sosyologlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Şener: -Bu adım demokratikleşme, sivilleşme, toplumun kendi iradesini saygı gösterme anlayışıdır


EDİRNE (A.A) - Salih Baran - Sosyologlar Derneği (SOSYODER) Başkanı Prof. Dr. Sami Şener, MEBe bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmeliğin yürürlüğe konulmasına ilişkin, Bu adım demokratikleşme, sivilleşme, toplumun kendi iradesini saygı gösterme anlayışıdır dedi.
     Prof. Dr. Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MEBe bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair usul ve esasların düzenlenmesini olumlu değerlendirdiğini söyledi.
     Meşrutiyet döneminden itibaren yönetimlerin önemli ölçüde kendi inisiyatifleriyle hareket eden bir hal aldığını ifade eden Şener, devletçi karakter alan yönetimlerin sosyal hayata fazla müdahale ettiğini öne sürdü.
     Tek tip insan ve tek bir anlayışın hakim olmasına gayret edildiğini savunan Şener, Demokratik olmayan bir anlayışın ürünüydü, aydın despotluğu da denilebilir. Ben her şeyi iyi bilirim, dolayısıyla siz daha iyi bilemezsiniz. Toplumu dikkate almayan, toplumun iradesine fazla önem vermeyen, hatta toplumun bu işleri bilemediğini varsayan bir anlayış oldu. Bu anlayışın getirdiği bir örnekti diye konuştu.
     Yıllardır eleştirilmesine rağmen, değişimin kolay olmadığını vurgulayan Şener, Özellikle komünist anlayışta insanların kişiliğini öldürmek için onları aynı tür giyimle, aynı tür yaşama şartlarına, aynı tip eşya kullanma alışkanlığına sokma eğilimi hakim olmuştur. Bu devletçi mantıkta da bu yaklaşımın izlerini görüyoruz. Bunun yansıması olarak da kılık kıyafete kadar varan bir yetkinin kendilerinde olduğunu düşünme eğilimi ağır basmıştır. Yıllardan beri bu eleştirilmektedir, farklı bir fikir, eğilim gözetmeden bu tür tavırları eleştirmiştir şeklinde konuştu.
    
     -İnsanlara iradeleriyle hareket edebilecekleri ortamı sağlamak zorundayız-
    
     Türkiyede halkın siyaseti yönlendirmesi ve kararlı tutumu sebebiyle daha demokratik yönetimlerin ortaya çıktığını anlatan Şener, Bu tamamlanmış mıdır- Hayır, tamamlanmamıştır ama mesafe alınmıştır. İnsanlara iradeleriyle hareket edebilecekleri ortamı sağlamak zorundayız, her şeyin insanların kendi iradeleriyle, kararlarıyla, değerleriyle oluşturacakları düzenin ve sistemin olması, bu toplumun gelişmişlik belirtisidir. Bu adım demokratikleşme, sivilleşme, toplumun kendi iradesini saygı gösterme anlayışıdır ifadelerini kullandı.
     Toplumsal değer ve geleneklerin dikkate alınmadığı modernleşme anlayışının da benzeri davranışlarda etkili olduğunu ifade eden Şener, sözlerine şöyle devam etti:
     Toplumsal değer ve geleneklerin dikkate alınmadığı bir modernleşme anlayışının bu tür tavırlarda etkili olduğunu düşünüyorum. Toplumsal değerleri dikkate almadan, hatta onlara alternatif değerler üretme eğiliminin de bu tür anlayışların içerisinde kendisini ifade ettiğini söyleyebiliriz. Toplumun tarihi birikim olarak getirdiği düşünce, inanç, ahlak gibi değerlerin dikkate alınmayarak toplumsal mühendislik yapılarak, ben böyle istiyorum, dolayısıyla öyle düşünmek zorundasınız tarzında bir anlayışı ortaya çıkarıyor.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Okullarda kıyafet zorunluluğunun kaldırılması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER