Organik Tarım ve Çay Gübresi Paneli

Organik Tarım ve Çay Gübresi Paneli


RİZE (A.A) - Pazar 53/8 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından Organik Tarım ve Çay Gübresi paneli düzenlendi.
     Kooperatifin çok amaçlı toplantı salonunda gerçekleştirilen panele, ÇAYKUR yetkilileri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Pazar Meslek Yüksekokulu akademik personeli ve öğrenciler katıldı.
     Kooperatifi Başkanı Adnan Akkaya, yaptığı konuşmada, organik tarımın hızla geliştiğini dünyada, Türkiyede de önemli adımlar atılırken özellikle bölgede ÇAYKURun organik tarıma geçmesiyle yeni gelişmeler yaşandığını belirterek, bu anlamda hem organik tarımda izlenecek yol haritası hem de üreticinin aklında kalan soru işaretlerinin giderilmesi amacıyla böyle bir toplantı düzenleyerek konunun uzmanlarını davet ettiklerini söyledi.
     ÇAYKUR Tarımsal Etkinlikler Şube Müdürü Semih Mercan ise ilk olarak Hemşin bölgesinde organik çaya geçişin sağlandığını belirterek, En büyük şikayet üründeki verim kaybıyla ilgili oldu. Ancak biz kurumun öz kaynaklarından dekar başına teşvik vererek üreticinin kayıplarını karşılamaya çalıştık. Büyük oranda da telafi ettik. Geçen süre içerisinde de rakamsal olarak baktığımızda her geçen yıl bitki ve toprağın kendini tamamlamasıyla üretimin kademeli olarak yükseldiğini gözlemledik. Yani verim kaybı yavaş yavaş kendiliğinden de telafi olmaya başladı dedi.
     Mercan, bir çok bölgeden organik çay üretimine geçmek için resmi müracaatlarda bulunulduğunu ifade ederek, önümüzdeki dönemde Pazar ilçesi ve devamında da kademeli olarak diğer bölgelerde çayda organik üretimin genişletileceğini söyledi.
     Pazar Meslek Yüksekokulu Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akbulut, üniversite olarak öğrencilerinin bu konularda uzman kişiler olarak yetişmesine çalıştıklarını kaydederek, Onlar yetişecekler, belki ÇAYKUR ilerleyen dönemde bu projelerinin içerisine bu arkadaşlarımızı da katacaktır. Sizlere yardımcı olabilecek teknik elemanlar yetiştiriyoruz. Organik tarım geniş bir alan. Üreticinin de, bunun ticaretini yapanın da mağdur edilmediği bir sistemin kurulması lazım. Burada iki kilit konu var. Birisi organik gübre kullanımı, diğeri ise organik ilaç kullanımı. Çayla ilgili organik ilaç kullanmadığımız için bizim hedef alacağımız konu organik gübredir diye konuştu.
    
     Muhabir: Naci Güven
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Organik Tarım ve Çay Gübresi Paneli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER