Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu,

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Muğlada (2) -Karada otomatik meteoroloji ölçüm istasyonlarını kurduk, ama denizdeki ölçümlerin sağlıklı takip edilebilmesi için Türkiyede ilk defa deniz otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kuruyoruz


MUĞLA (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Karada otomatik meteoroloji ölçüm istasyonlarını kurduk, ama denizdeki ölçümlerin sağlıklı takip edilebilmesi için Türkiyede ilk defa Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kuruyoruz. Bu kapsamda Bodrum Karaada Sağlık Işıklı Şamandıra ve Bodrum Yalıkavak Gemitaşı Fenerine Deniz Otomatik gözlem istasyonu kuruldu dedi.
     Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Muğla Valiliği ziyaretinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı açısından 2012 yılını Muğlada hamle yılı olarak ilan etikleri, Muğlaya tarihindeki en büyük müjdeli haberlerle geldiklerini kaydetti.
     Muğlaya 26 müjdeyle geldiklerini, bunların yatırımın maliyetinin ise 238 milyon lira olduğunu anlatan Eroğlu, yatırımların 14ünün Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne, 2sinin Orman Genel Müdürlüğüne, 8inin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne, 2sinin de ise Meteoroloji Genel Müdürlüğüne ait olduğunu dile getirdi.
     Muğlanın her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırladığını, bölgeye gelen misafirlerin ilk olarak bölgedeki hava durumunu merak ettiğine değinen Eroğlu, Karada otomatik meteoroloji ölçüm istasyonlarını kurduk, ama denizdeki ölçümlerin sağlıklı takip edilebilmesi için Türkiyede ilk defa Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kuruyoruz. Bu kapsamda Bodrum Karaada Sağlık Işıklı Şamandıra ve Bodrum Yalıkavak Gemitaşı Fenerine deniz otomatik gözlem istasyonu kuruldu. Burada dalga yüksekliğinden deniz suyu sıcaklığına kadar tüm bilgileri görebilecek. 2013 yılında ayrıca Ortaca ilçesine otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurulacak. Muğlada bugüne kadar 19 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kuruldu diye konuştu.
    
     -Dünya çapında ünlü bal ormanı kurmayı planlıyoruz-
    
     Muğlanın bünyesindeki orman varlığıyla adından söz ettirdiğine işaret eden Eroğlu, Organik bal üretimini daha da yaygınlaştırmak için dünya çapında ünlü bal ormanı kurmayı planlıyoruz. Şu ana kadar 106 adet bal ormanı kuruldu. Türkiye bal üretiminde dünyada ikinci sıraya yükseldi. Bize ikinci sırada olmak yakışmaz diye konuştu.
     Arıcılık için destek verdiklerini, geçmişte arıcıların ormanlara sokulmadıklarını, ancak 16 maddelik genelgeyle arıcılar için bal ormanları kurulması talimatı verdiğini belirten Eroğlu, dünyada birinci sıraya çıkmak için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi.
    
     -Muğlada yapılan çalışmalar-
    
     Bakan Eroğlu, Muğla için büyük düşündüklerini, ve büyük projelere imza attıklarını ifade ederek, şöyle dedi:
     Muğlanın içme suyu problemi vardı. Sandras Dağından içme suyu getirilmesi için çalışma başlattık. Muğlaya en büyük yatırımı biz yapmışız. Geçen yıl sonuna kadar 950 milyon liralık bir yatırımı 9 yıl içerisinde gerçekleştirdik. Şu ana kadar da yaklaşık 3 milyar liralık bir yatırım yapılmış. Bu, çok önemli bir rakam. Merkezi hükümet yatırımlarının üçte birinin bakanlığımız tarafından yapılmasından da gurur duyuyorum. Bütün Türkiyede büyük bir seferberlik başlattık. Bin günde bin gölet ve sulaması yapacağız. Bu yıl başında bu çalışmamız başladı. Muğla da bunun içinde yer alıyor. Şu anda 9 gölet ve sulaması tespit ettik. Bunlar da en kısa süre içerisinde yapılacak.
     Muğlada geçmişte orman teşkilatıyla orman köylüleri arasında bir takım sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Eroğlu, artık orman köylüleri ile hasım değil hısım olduklarını kaydetti.
     Orman köylülerine sahip çıkarak bal, ceviz, badem ormanları kurduklarını anlatan Eroğlu, Orman köylülerimize bir takım imkanlar sağladık. Bu imkanlar büyükşehir olunca da aynen devam edecek. Şu ana kadar 3 bin 171 aileye yaklaşık 8 milyon lira destek verdik. Bunların bu sene 7 misli artırılması için talimat verdim. Ağaçlandırma seferberliği kapsamında Muğlada 923 bin 300 dekar arazide çalışma yapılarak geçen yıl sonuna kadar yaklaşık 29 bin fidanı toprakla buluşturduk. 1 tane şehir ormanı, 68 adet orman içi dinlenme yeri kurduk dedi.
     Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Meslek Yüksek Okuluna yer tahsisi yapacaklarını da bildiren Eroğlu, şöyle devam etti:
     Üniversitelere yer tahsisi ormandan yapılamıyordu. Ama biz bir kanun çıkardık. Çünkü üniversiteler ormanları koruyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile İçmeler beldesine Denizel Biyoçeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulacak. Bu çok önemli. Dünyada biyolojik çeşitlilik araştırma merkezleri çok önemseniyor. Türkiyede de örnek bir çalışmayı üniversitemizle yapacağız.
     Eroğlu, Muğla ve ilçelerinde taşkın koruma tesisleri, ova sulama çalışmaları, içme suyu arıtma tesisleri, ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları ile bal ormanları, sulak alanların yönetim planı çalışmaları yapıldığını, ileriki yıllarda bu çalışmaların aynı hızla devam edeceğini kaydetti.
    
     Muhabir: Durmuş Genç - Utku Uçrak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER