Orta Anadolunun Efesi: Sebastopolis

Orta Anadolunun Efesi: Sebastopolis -Vali Yılmaz: Sebastopolis Antik Kentinin Orta Anadolunun Efesi olduğunu düşünüyoruz -Sulusaray Belediye Başkanı Hasgül: Kazı çalışmaları bittiğinde ilçemize gelen yabancı ve yerli t


TOKAT (A.A) - Ekber Türkoğlu - Tokat Valisi Şerif Yılmaz, Sulusaray ilçesindeki Sebastopolis Antik Kentini, Orta Anadolunun Efesi olarak nitelendirdi.
     Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tokatın kültürel mirasında önemli yer tutan Sebastopolis ve Komana antik kentleriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi.
     Bu antik kentlerde yapılan çalışmaları Valilik olarak yoğun bir şekilde takip ettiklerini belirten Yılmaz, Komana Antik Kentinde kazı çalışmaları, ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Erciyasın başkanlığında devam ediyor. Yapılan kazı çalışmalarda bazı bulgular bulundu. Komana Antik Kentindeki kazı çalışmaları sorunsuz bir şekilde devam ediyor dedi.
     Önceki yıllarda Sebastopolis Antik Kentinde başlatılan kazı çalışmalarının çeşitli nedenlerle durdurulduğunu hatırlatan Yılmaz, Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve müze müdürlüğünün işbirliğinde kazı heyetini oluşturma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, Kazı heyetini oluşturma aşamasına geldik. Bu kazı heyeti bakanlığımızca onaylandıktan sonra kazı çalışmalarına başlanacak. Önümüzdeki yıl Sebastopolis Antik Kentinde kazı çalışmaları başlamış olacak. O alandaki yerlerin kamulaştırma çalışmaları yapılıyor. Bütün herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor. Tokatın ziyaret edilebilecek iki eseri de gün yüzüne çıkar. Sebastopolis Antik Kentinin Orta Anadolunun Efesi olduğunu düşünüyoruz diye konuştu.
    
     -Antik kente tel örgülü koruma-
    
     Sebastopolis Antik Kentinde geçen sene temizlik çalışması yapıldığını anımsatan Yılmaz, Antik kentin bulunduğu alanı tel örgülerle koruma altına aldık. En azından dışarıdan müdahaleyi engelleme adına bu tedbiri aldık. Kazı çalışmasına başladığımızda kamulaştırdığımız evleri hemen boşaltacağız. Kazı çalışması yapılmadığı için vatandaşlarımız mağdur olmasın diye evleri boşaltmadık dedi.
     Sulusaray Belediye Başkanı Şahin Hasgül ise Sebastopolis Antik Kentindeki kazı çalışmalarının bir an önce başlanmasını istiyoruz. Kazı çalışmaları bittiğinde ilçemize gelen yabancı ve yerli turist sayısında önemli oranda artış olacak ifadelerini kullandı.
    
     -Sebastopolis Antik Kenti-
    
     Kuruluşu kesin olarak bilinmeyen Sebastopolis Antik Kentinin, bazı kaynaklarda milattan önce 1. yüzyılda kurulmuş olduğu kayıt ediliyor. Roma İmparatoru Trajan zamanında, milattan sonra 98-117 yıllarında, Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Cappadocia (Kapadokya) eyaletine dahil edildiği bildirilen antik kentin, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve bugün de kullanılan termal kaynakları sayesinde 2000 yıl kadar önce Karadenizin en büyük 5 şehrinden biri olduğu anlatılıyor.
     Roma İmparatorluğu döneminde çok az şehrin sahip olduğu zenginliğinin bir göstergesi olarak para basma yetkisine sahip olduğu ifade edilen Sebastopolisin büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla unutulduğu kaydediliyor.
     İlk kazı çalışmaları 1987-1991 yılları arasında yapılan, o tarihlerde yapılan kazılarda hamam, kilise ve mimari parçalar ortaya çıkarılan Sebastopolis Antik Kentinde, şehrin gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılması amacıyla yıllar sonra yeniden çalışma başlatılmıştı. Geçen yıl antik kentte temizlik çalışması yapılmıştı.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Orta Anadolunun Efesi: Sebastopolis Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER