Ortaokul öğrencisi organik ilaç üretti

Ortaokul öğrencisi organik ilaç üretti -Denizlide bir öğrenci, kokar ot olarak bilinen bitkiden organik böcek öldürücü ilaç üretti


DENİZLİ (A.A) - Denizlide Özel Servergazi Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Fatıma Vuslat Tümbek, iki aylık çalışmayla halk arasında kokar ot (datura) olarak bilinen bitkiden organik böcek ilacı üretti.
     Gazetecilere açıklama yapan Tümbek, süs ve salon bitkileri için Organik böcek öldürücü projesini Ziraat Yüksek Mühendisi olan babası Ethem Tümbekden destek alarak tamamladığını belirtti.
     Böcek öldürücülerin haşerelerin yanında diğer canlılara da zarar verdiğine işaret eden Tümbek, Bu nedenle böcek öldürücü tarım ilaçlarının üzerinde ilaçlama yapılan alana yedi gün süre ile insan ve hayvan sokmayınız uyarısı bulunmaktadır. Çünkü bu maddeler kanserojendir. Özellikle süs bitkilerinin yetiştirildiği kapalı mekanlarda böcek ilacı sıkıntısı yaşanmaktadır. Projemi bu amaçla hazırladım dedi.
     Tümbek, projeyi hazırlarken yaptığı araştırmada, halk arasında kokar otun geçmişte bazı kavimler tarafından kullanıldığını öğrendiğini kaydederek, otun değişik hastalıkların tedavisinde de bitkisel ilaç olarak kullanıldığını ifade etti.
     Tümbek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bahçelerin kenarlarında doğal olarak bolca yetişen kokar otları toplayıp kuruttum. Tohumlarını ve yapraklarını havanda döverek, toz haline getirdim. Elde ettiğim tozu bir gün suda beklettim. Suyu süzdükten sonra mini pompaya koyarak bahçemizdeki güllere püskürttüğümde güller üzerinde bulunan böceklerin öldüğünü ve yaprakların temizlendiğini gözlemledim. Yaptığım ilacın seralarda ve açık tarım alanlarında organik böcek öldürücü zirai mücadele ilacı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyorum. İnsanlara ve sıcakkanlı canlılara hiçbir zararı olmayan tamamen doğal böcek öldürücüm, tarımda da kullanılırsa insanlar daha az zehirli gıda tüketmiş olacak.
     Okul Müdürü Uysal Cesur, Vuslat Tümbekin projesinin Fen Bilgisi Proje Yarışmasında 257 proje arasından birinci seçildiğini, uluslararası yarışmalarda Denizliyi temsil edeceğini belirtti.
    
     Muhabir: İbrahim Süzer / Mustafa Dermencioğlu
     Yayıncı: Tolga Albay
<< Önceki Haber Ortaokul öğrencisi organik ilaç üretti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER