Osmancıkta Çeltik tarımında yaşanan

Osmancıkta Çeltik tarımında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konferansı


ÇORUM (A.A) - Hitit Üniversitesi Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksek Okulu tarafından Çeltik tarımında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konulu konferans düzenlendi.
     Osmancık Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansta konuşan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversite olarak yerel dinamikleri harekete geçirebilmek için çalışmalar yürüttüklerini, Osmancıkın da sorunlarını bilimsel açıdan ele alarak çözüm önerileri sunmaya amaçladıklarını söyledi.
     Doğru projelerle tarımda da verimin arttırabileceğini vurgulayan Alkan, Bu toplantının sonunda üretiminiz yüzde 50 artacak demiyoruz. Para bulma konusunda sorumuz yok, sadece doğru projeye ihtiyacımı var dedi.
     Bin 20 çeltik üreticisinin bulunduğu ilçede üreticileri bilgilendiren Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Bölüm Başkanı Dr. Halil Sürek ise Türkiyede 100 bin hektarın üzerinde çeltik ekimi yapıldığını belirtti.
     Çeltiğin en fazla Trakya, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde yetiştiğini hatırlatan Sürek, Çorumun çeltik üretiminde dördüncü sırada yer aldığını kaydetti.
     1997 yılında Osmancık pirincinin tescil edildiğini anlatan Sürek, 1997den itibaren yıldan yıla çeltik verimi birim anlamında arttı. Osmancık çeşidinin tescilini ülkemiz için milattan önce, milattan sonra diye ifade ediyorum. 2002ye kadar tohumluk tanıtımını yaptık, sonraki yıllarda verimde ülke genelinde yüzde 50lik bir artış sağlandı. Çiftçilerimizin bunda katkısı çoktur. Uzun vadeli ve planlı çalışmalarla Türkiye çeltikte yerli üretimle ihtiyacını karşılayacak duruma gelebilir diye konuştu.
     Konferansa, Osmancık Kaymakamı İbrahim Küçük, Belediye Başkanvekili Erkan Kanıtemiz, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Levnet Öztürk ile üreticiler katıldı.
     (OG-ESM-İSM)
<< Önceki Haber Osmancıkta Çeltik tarımında yaşanan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER