Osmanlıdan günümüze uzanan lezzet

Osmanlıdan günümüze uzanan lezzet -Bitlisin Adilcevaz ilçesinde Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan cevizli çörekler, asırlardır kahvaltı sofralarını süslüyor


BİTLİS (A.A) - Oktay Bayar - Adilcevaz ilçesinde Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan cevizli çörekler, asırlardır kahvaltı sofralarını süslüyor.
     Bitlisin ceviziyle meşhur Adilcevaz ilçesinde yüzyıllardır yapılan ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan cevizli çörek, günümüzde hem yöre halkından hem de yurt içi ve yurt dışından büyük rağbet görüyor.
     Bölge halkı, Osmanlı döneminde yaşayan büyüklerinin kendilerine bıraktığı önemli bir değer olarak gördüğü cevizli çörek, bugün evlerde kurulan kahvaltı sofralarında en önemli yeri bu çörekler tutuyor.
     Evlerin yanı sıra ilçe merkezinde açılan fırınlarda da çörek ustaları tarafından hazırlanan cevizli çörekler, sipariş üzerine Türkiyenin farklı kentlerine ve yurt dışına gönderiliyor.
     Çörek ustası Abdullah Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ceviziyle tanınan ilçede yüzyıllardan beri cevizli çörek yapma geleneğinin yaşatıldığını söyledi.
     Cevizli çörek yapımının, atalarından kendilerine kaldığını belirten Koçak, ilçede yetişen cevizin tadının, aroması ve yağ oranının hamurla birleşmesiyle farklı bir lezzetin ortaya çıktığını ifade etti.
     Koçak, ilçede yapılan cevizli çöreğin kahvaltının vazgeçilmezi arasında bulunduğunu bildirerek, kendilerine gelen talepler üzerine çörek yapımına ağırlık verdiklerini kaydetti.
     Çöreğin yapılışıyla ilgili bilgi de veren Koçak, şöyle konuştu:
     Unu, çok az miktarda şeker ve tuz, sonra tereyağı ile birlikte karıştırıp hamurunu hazırlıyorum. Hamuru dinlenmesi için bir süre beklettikten sonra merdane yardımı ile açıyor ve içine havanda dövülen cevizi serpiyorum. Değişik şekiller vererek hamuru kapatıyorum. Kasalara yerleştirdikten sonra üzerine yumurtanın sarısını ve çörek otunu serpiyorum. Bir süre bu şekilde dinlendirdikten sonra odun ateşiyle 300 dereceye çıkardığımız taş fırında çöreği pişirip, tezgahlara diziyoruz.
     Cevizli çöreği gerek ilçe halkı, gerekse çevre il ve ilçelerden gelen müşterilere sattıklarını anlatan Koçak, çöreği bir kez tadanların, bir daha tatmak istediğini dile getirdi.
     Koçak, Adilcevazın cevizli çöreğinin ilçenin tanıtımına da katkı sunduğuna değinerek, İl dışında ikamet eden Adilcevazlıların siparişi üzerine çöreği il dışına, hatta dönem dönem ülke dışına gönderiyoruz. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Hollanda ve Almanyaya kadar cevizli çörek gönderdiğim oldu dedi.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Osmanlıdan günümüze uzanan lezzet Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER