Osmanlı padişahlarının eşyaları müzayedede satılacak

Osmanlı padişahlarının eşyaları müzayedede satılacak -Antalyada düzenlenecek karma eserler müzayedesinde Kanuni Sultan Süleymanın fermanı 80 bin, Sultan 2. Abdülhamide ait yastık kılıfı 75 bin TL açılış fiyatıyla satışa sunulacak


ANTALYA (A.A) - Hüseyin Kanber - Antalyada 5 Mayısta düzenlenecek karma eserler müzayedesinde, aralarında Osmanlı padişahlarının bazı eşyalarının da bulunduğu 369 eser satışa çıkarılacak.
     Pera Mezat Müzayedecilik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gacıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalyada ilk kez büyük çapta düzenlenecek antika eser müzayedesinde Osmanlı ve Avrupa eserlerinin yanı sıra Çarlık Rusya ve Sovyetler Birliği dönemlerine ait 369 eserin yer alacağını söyledi.
     Gacıroğlu, müzayedede Osmanlı dönemi obje ve eserlerin önemli yer tuttuğuna dikkati çekerek, Kanuni Sultan Süleyman, 2. Mahmut, 2. Selim, 2. Abdülhamid, Sultan Reşat başta olmak üzere Osmanlı padişahlarına ait fermanların satışa sunulacağını anlattı. Gacıroğlu, fermanlar arasında en fazla ilgi çeken Kanuni Sultan Süleyman tarafından, Rumeli Beylerbeyi Mehmet Paşaya hitaben yazılan fermanın 80 bin TL açılış fiyatıyla alıcıların beğenisine sunulacağını kaydetti.
     Müzayedede, Sultan 2. Abdülhamidin 25. cülus (tahta çıkış) yıl dönümünde kendisine hediye edilen 2 adet ipek bez üzerine gümüş sim işleme yastık kılıfı gibi eserlerin bulunduğunu ifade eden Gacıroğlu, bu kılıfların birinin 75 bin, diğerinin ise 60 bin TL açılış fiyatıyla satılacağını söyledi.
    
     -"Özellikle Rus koleksiyonerlere hitap eden eserleri seçtik"-
    
     Eserlerin içinde Çarlık Rusya dönemine ait obje, madalya, nişan ve gümüşlerin de bulunduğuna dikkati çeken Gacıroğlu, şöyle devam etti:
     "Fransanın, 2. ve 3. Louis dönemlerine ait altın varak mobilyalar ve objeler, müzayedede dikkat çeken eserler arasında. Azerbaycanlı ressam Settar Behlülzadenin tuval üzerine yağlı boya tablosu için 100 bin TL açılış fiyatı belirlendi. Bunun yanı sıra Burhan Doğançayın Renkler isimli tablosu 180 bin TL, Fikret Muallanın tabloları ise 50 bin TL açılış fiyatlarıyla koleksiyonerlerin ilgisine sunulacak. Seyyid Mehmet Nuri Ketebeli Kuran-ı Kerimi için ise 40 bin TL açılış fiyatı belirlendi."
     Gacıroğlu, şöyle konuştu:
     "Türk müzayedecilik tarihinde Türkiyede yapılacak bir müzayedeyi yurt dışındaki koleksiyonerlere ilk kez bu kadar kapsamlı duyurduk. Bakü ve Moskovada yaptığımız tanıtım toplantılarıyla Rus koleksiyonerlerin müzayedeye ilgi göstermelerini amaçladık. Bu nedenle özellikle Rus koleksiyonerlere hitap eden eserleri seçtik. Tanıtımlarda çok güzel tepkiler aldık. 1-9 Mayıs tarihlerinde Rusların, Zafer Bayramı nedeniyle tatilleri var. Bu tatili de fırsat bilen Rus tatilci ve iş adamlarının müzayedeye ilgi göstereceğini bekliyoruz."
     Gacıroğlu, müzayedenin 5 Mayıs Pazar günü Mardan Palas Otelde yapılacağını kaydetti.
     Müzayede öncesinde, Mardan Palas Otelde sergilenen eserleri inceleyen "Muhteşem Yüzyıl" dizisinde "Damat Lütfi Paşa" rolünü oynayan oyuncu Mehmet Özgür, Kanuniye ait fermanın oldukça ilgi çekici olduğunu söyledi.
     Diziden sonra Osmanlı eserlerine ilginin arttığını dile getiren Özgür, "Dizide kullandığımız birçok obje orijinal. Bu nedenle çekimler sırasında oldukça dikkat ediyoruz" dedi.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Osmanlı padişahlarının eşyaları müzayedede satılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER