Otomobili caraskal gibi kullanıyor

Otomobili caraskal gibi kullanıyor -Artvinli inşaat ustası Cemal Önder, çalıştığı yüksek katlı inşaatlara malzemeleri hızlı ve zahmetsiz çıkarabilmek için ilginç bir yöntem buldu -Halatı binanın balkonuna yerleştirdiği makaradan geç


ARTVİN (A.A) - Bayram Sarayoğlu - Artvinli inşaat ustası Cemal Önder, çalıştığı inşaatlarda yük taşımaktan yorulunca otomobilini caraskal gibi kullanıp sorunu çözdü.
     Hopa ilçesine bağlı Kemalpaşa beldesinde yaşayan 40 yaşındaki inşaat ustası Önder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesinin geçimini yaklaşık 25 yıldır inşaatlarda çalışarak sağladığını belirtti.
     Yüksek katlı binalara kum, çakıl, çimento ve fayans taşını yıllardır sırtında taşıdığını ancak zamanla bu işin kendisini çok yorduğunu ifade eden Önder, "Yüksek katlı binalara inşaat malzemesi taşımak çok zor ve maliyetli bir iş. Bir müddet elektrikli caraskal (bir çeşit makaralı vinç) ile çalıştım. Bu sistem işimi biraz daha kolaylaştırdı. Fakat caraskalı inşaattan inşaata taşımak, makara sistemini kurmak ve iş bitince sökmek tam bir günümü alıyordu. İşte bu sorunların önüne geçmek, daha az maliyetle kısa sürede çok iş yapmak için yaklaşık 3 yıl önce otomobilimi ceraskal gibi kullanmaya başladım" dedi.
     Çalıştığı inşaatın balkonuna bir makara astığını, bir ucunda yük bağlı bulunan halatın diğer ucunu makaradan geçirip otomobilinin önündeki çeki demirine bağladığını anlatan Önder, otomobille geri çıkarak yükü istediği kata hızlı ve zahmetsiz şekilde çıkarabildiğini söyledi.
     Bu işi yapmak için en az üç kişiye ihtiyaç olduğunu dile getiren Önder, "Bir kişi arabayı kullanacak, diğer kişi halatı taşınacak malzemeye bağlayacak, üçüncü kişi ise binaya kurulan makara sistemiyle yukarı çekilen malzemeyi alacak" diye konuştu.
    
     -"İşimi daha çabuk ve yorulmadan yapabiliyorum"-
    
     Önder, kurduğu sistem sayesinde yaklaşık 10 metreküplük kum ve çakılı 3 saatte 4-5 katlı binaya çıkarabildiğini kaydederek, "Sistem sayesinde işçilik maliyetini yüzde 70 azalttım. Böylece işimi daha çabuk ve yorulmadan yapabiliyorum. Sistemi kurmak isteyenlere herhangi bir ücret almadan kurs verebilirim. Bu bir Karadeniz zekasıdır" dedi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Otomobili caraskal gibi kullanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER