Özel tespihlere çelik kasalı koruma

Özel tespihlere çelik kasalı koruma -Sivaslı tespih süsleme ustası Yasin Demir, altın, gümüş ve pirinç malzemelerle süslediği tespihleri çelik kasada muhafaza ediyor -Demir: "Gelenler görmek istiyor, elinden düşürüyor. Bizim gös


SİVAS (A.A) - Tahir Turan Eroğlu / Seyit Ahmet Eksik - Sivaslı tespih süsleme ustası Yasin Demir (30), altın, gümüş ve pirinç malzemelerle süslediği tespihleri çelik kasada muhafaza ediyor.
     Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 yıl önce evinin bir odasında hobi olarak başladığı tespih imalatı ve süsleme işini, arkadaşlarına hediye ettiği ürünlerini satın almak isteyenlerin her geçen gün artması üzerine atölyeye taşıma kararı aldığını söyledi.
     Geleneksel el sanatlarına vergi muafiyeti getirilmesiyle atölye kurduğunu anımsatan Demir, "Maddi imkanım olmadığı için evimin bir odasında tespih yapıyordum. Devletimizden Allah razı olsun, sanatkarlara, ustalara büyük önem verdi, vergiden muaf tuttu. Sebep olandan Allah razı olsun. Biz de vergi muafiyet belgesi aldıktan sonra dükkan açtık" diye konuştu.
     Tespih işlemeciliğinin kaybolmaya yüz tuttuğunu, makineleşmeyle seri imalat aşamasına geçildiğini ifade eden Demir, boncukların tek tek delinerek süslendiğini ve parlatıldığını, yaptığı işin öncelikle sabır gerektirdiğini vurguladı.
     El işçiliği olduğu için sabırla süslenen tespihlerin kıymetli olduğuna işaret eden Demir, şunları söyledi:
     "Bu iş sabır istiyor, en ufak bir tavizi, ilgisizliği kabul etmiyor. 50 liradan 1000-1500 liraya kadar fiyatları değişen tespihler var. Uzun bir süreç ve sabır isteyen iş... Bir günde de üç günde de çıkan tespihler var. Bazı tespihler için bir ay uğraşıyoruz, her tanesi için bir gün harcadığımız tespihler de var. Her boncuğu dantel işler gibi süslüyoruz, her birinin üzerinde ortalama 500-600 delik bulunuyor. Belli bir desene göre açılan deliklere, müşterinin talebine göre altın, gümüş ya da pirinç çubuklar çakarak süslemeyi oluşturuyoruz. Bu delikler, tanenin büyüklüğüne, işlemenin sıklığına göre değişiyor. Büyüklüğüne göre delik sayısı 1000-1500e kadar çıkan süslemeler var. El işçiliği olduğu için kıymetli, bunları kasamızda muhafaza ediyoruz. Boncuklara çeşmibülbül, sığırcık, piramit, Selçuklu motifleri işliyoruz."
     Yasin Demir, "Bu tespihler büyük bir emek ve sabırla ortaya çıkıyor. Gelenler görmek istiyor, elinden düşürüyor. Bizim gösterdiğimiz özeni göstermiyorlar, onun için kasada muhafaza ediyoruz. Bilmeyenler bizim verdiğimiz kıymeti, hassasiyeti, özeni vermiyor. Tespih hassasiyet, yumuşaklık ister" şeklinde konuştu.
     Tespihin bir "sevda, gönül işi" olduğunu vurgulayan Demir, bu işi yapan kişinin duygusal, hassas bir kişiliğe sahip olması gerektiğini savundu. Demir, Bir sevda işi, bundan kopamıyorsun. Ruhunu, kafanı dinliyorsun, bir nevi kendinle baş başa oluyorsun. İnsanı dinlendirip rahatlatıyor, olgunlaştırıyor ifadelerini kullandı.
     Demir, boncuklar üzerine yaptıkları nakış, kakma ve süslemenin Sivas işlemesi olarak tanınmaya başladığını, bunlara ilginin son zamanlarda daha da arttığını, koleksiyonerler ve merakı olanların kendisini sıklıkla ziyaret ettiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Özel tespihlere çelik kasalı koruma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER