Parlamentolararası Değişim ve Diyalog Projesi

Parlamentolararası Değişim ve Diyalog Projesi -TBMM AB Uyum Komisyon Başkanı Tekelioğlu: -Son yıllarda yaşanan siyasi olaylardan Türkiyeye 934 bin göçmen gelmiş. Bu topraklarda eskiden olduğu gibi, gelen göçmenlere her zaman kucak


HATAY (A.A) - TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu, son yıllarda yaşanan olaylardan dolayı Türkiyeye 934 bin göçmen geldiğini belirterek, Bu topraklarda eskiden olduğu gibi, gelen göçmenlere her zaman kucak açılmıştır dedi.
     Tekelioğlu, TBMM ve AB tarafından ortaklaşa yürütülen Parlamentolararası Değişim ve Diyalog Projesi kapsamında gerçekleştirilen Göç Yönetim Sempozyumunda yaptığı konuşmada, projeyle hem Türkiyede hem de Türkiye dışında çeşitli faaliyetler yürütüleceğini söyledi.
     Projenin Türkiye çalışmalarını Göç Yönetim Sempozyumu ile Hatayda başlattıklarını ifade eden Tekelioğlu, Şanlıurfa, Mardin, Denizli, Nevşehir, Trabzon ve Vanda çeşitli toplantı ve etkinliklerin yapılacağını bildirdi.
     Hedeflerinin, yurt dışından gelecek parlamento mensuplarını, Türkiyenin çeşitli yerlerine götürerek, Türkiyedeki büyük gelişmeyi onlara göstermek olduğunu belirten Tekelioğlu, Artık Türkiyenin 10 yıl öncesinin Türkiyesi olmadığını ortaya koymaya çalışacağız. Türkiyenin büyük bir gelişim içinde olduğunu göstermeyi ve ABye hem TBMMnin hem halkın bakışını buralarda yansıtmayı istiyoruz. Projenin bir diğer ayağı da yurt dışında yürütülecek. Bu kapsamda Almanyada Berlin, Avusturyada Viyana ve Fransada da Paris seçildi. Türkiyenin AB üyeliğine soğuk duran ülkeleri seçmeye çalıştık ve buralarda vizyonumuzu anlatmaya çalışacağız diye konuştu.
     Komisyonun dün Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Tasarısını görüştüğünü anımsatan Tekelioğlu, tasarının hem düzenli hem düzensiz göçü hem de uluslararası korumayı düzenlediğini, sempozyum boyunca yapılacak tartışmaların tasarının kanunlaşması sürecinde, sonrasında ve uygulaması safhasında katkı sunacağına inandığını dile getirdi.
     Tekelioğlu, sempozyumda Türkiyenin ve Avrupanın göç politikası, göçmenlerin entegrasyonu bağlamında ülke örnekleri, kültürler arası iletişim, göçmenlerin sosyal hayata adapte edilmesi, uluslararası organizasyonların göç yönetimi ve göç politikalarının geleceği olarak belirlendiğini dile getirerek, toplantının çok geniş yelpazeden insanları bir araya getireceğini söyledi.
     Göçün neden olduğu değişim ve dönüşümlerin sosyal, ekonomik, kültürel, siyasi olmak üzere hayatın bir çok alanında kendini gösterdiğine dikkati çeken Tekelioğlu, yıllara göre göçmen sayılarına ilişkin bilgi verdi.
     Tekelioğlu, Son yıllarda yaşanan siyasi olaylardan Türkiyeye 1 milyona yakın, tam rakamla 934 bin göçmen gelmiş. Bu topraklarda eskiden olduğu gibi, gelen göçmenlere her zaman kucak açılmıştır dedi.
    
     -Türkiyenin iyi bir göç politikası vardır -
    
     Tekelioğlu, Türkiyenin hiçbir zaman gelen göçmenleri iade etme anlayışında olmadığını kaydederek, şöyle devam etti:
     Bu bağlamda hem Avrupalı hem de dünyadaki diğer dostlarımıza da bir hatırlatmamız var. Türkiyenin bölgesel konumundan dolayı olası göç dalgalarını tek başına karşılaması çok zordur ve bunun için büyük imkanlar gerekir. AB organları ve AB üyesi ülkelerden ve dünyadaki bu konuyla ilgilenen kuruluşlardan beklentimiz, daha iyi bir göç politikasına ulaşabilmek için mali külfet paylaşımında Türkiyeye yardımcı olmalarıdır. Çünkü dünya artık küçük bir küresel köyden ibarettir. Özellikle ülkemizin coğrafi konumu düşünüldüğünde Avrupanın Türkiye üzerinden gerçekleşen göç hareketlerine ilgisiz kalması mümkün değildir diye konuştu.
    
     -Ülkelerindeki olaylardan kaçan Suriyeliler -
    
     Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ise ülkelerinde yaşanan karışıklıktan dolayı Suriyelilerin siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep benzeri konularda ayrımı gözetmeksizin, insani gerekçelerle Hatayda misafir edilmesinin gerekli olduğunu söyledi.
     Tarih boyunca bu coğrafyada bu gibi olayların yaşandığını, yine aynı anlayışla, insani gerekçelerle geçici olarak kentte misafir edilen Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarından 250 kişilik ilk grubun 29 Nisan 2011 tarihinde kabul edilmeye başlandığını hatırlatan Lekesiz, şunları kaydetti:
     İlk olarak Yayladağı ilçesinde bulunan spor salonuna yerleştirilen misafirlerin bir gün sonra yoğun çalışmanın sonucunda oluşturulan çadır kentlere yerleştirildi. Bugün itibarıyla ilimizde 6 bin 675 Suriyeli çadırkentlerimizde misafir edilmektedir. Hükümetimizin konuyla ilgili verdiği her türlü desteğin sonucunda insani yardım konusunda yapılan çalışmalar gerçekten tüm dünya tarafından takdir edilmektedir. Çadırkentlerde misafir edilen Suriyeli vatandaşların barınma beslenme, giyim eğitim başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarının karşılanması konusunda İl Acil Afet Durum Müdürlüğü (AFAD) ile Türk Kızılayının ortaya koyduğu çaba gerçekten takdire şayandır.
     Sempozyumda, Danimarka Ankara Büyükelçisi Ruben Madsen, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, göç ve göçün neden olduğu sorunlar hakkında birer konuşma yaptı.
     Sempozyumun farklı ülkelerden ve farklı mesleklerden parlamenterlerin katılımıyla yarın da devam edeceği belirtildi.
    
     Muhabir: Abdulgafur Kılıç - İsmihan Özgüven / Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Eyüphan Kılıç
<< Önceki Haber Parlamentolararası Değişim ve Diyalog Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER