PAÜ Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

PAÜ Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zümrütbaş: -"Ailesinde prostat kanseri olan kişi, 40 yaşından sonra mutlaka üroloji muayenesi yaptırmalı"


DENİZLİ (A.A) - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Ersin Zümrütbaş, ailesinde prostat kanseri olan kişinin 40 yaşından sonra üroloji muayenesi yaptırması gerektiğini söyledi.
     Zümrütbaş AA muhabirine yaptığı açıklamada, prostatın aslında tüm erkeklerde bulunduğunu, yaşla birlikte büyümeye başladığını belirtti.
     Özellikle 40 yaşından sonra prostattaki büyümenin idrar kanalını sıkıştırdığını bildiren Zümbürbaş, "Bunun sonucunda idrara sık çıkma, kesik kesik yapma gibi şikayetler ortaya çıkıyor. Öncelikle hastalığın tanısının doğru konulması, hangi evrede olduğunun tespiti gerekiyor" dedi.
     Hastaya öncelikli olarak biyopsi yapılması ve prostatın iyi-kötü huylu olduğunun tespitinin gerektiğini ifade eden Zümrütbaş, prostat kanserinin erken teşhis konulup tedavi edilmediği zaman oldukça kötü seyreden bir hastalık olduğuna dikkati çekti.
     Hastalığı ilaç ve ameliyat ile tedavi edilebildiğini belirten Zümrütbaş, şunları kaydetti:
     "Prostat kanserini 50-60 yaşından sonra daha sık gördüğümüz bir hastalık. Avrupa ve Amerikaya baktığımız zaman bu hastalığa daha erken yaşlarda tanı koyulduğunu görüyoruz. Önemli olan uygun tarama testlerinin zamanında yapılması. Ailesinde prostat kanseri olan kişi, 40 yaşından sonra mutlaka üroloji muayenesi yaptırmalı, böyle bir riski taşıyıp taşımadığını test ettirmeli."
    
     Muhabir: Sebahatdin Zeyrek
     Yayıncı: Serdar Yılmaz
<< Önceki Haber PAÜ Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER