Pendikte Ağaç ve Tarih konulu söyleşi

Pendikte Ağaç ve Tarih konulu söyleşi


İSTANBUL (A.A) - Prof. Dr. İskender Pala, Pendikte Ağaç ve Tarih konulu söyleşiye katıldı.
     Pendik Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen programda konuşan Pala, dünyanın pek çok yerinde kağıt lazım olunca ağaç kesildiğini hatırlattı.
     Ağaca ve tabiata verilmesi gereken öneme dikkati çeken Pala, şu bilgileri verdi:
     Atalarımız bundan 150 sene öncesine kadar ağaç kesmenin kuralını uyguluyordu. Ormandan ağaç kesiyorlardı ama kesilmesi gereken yaşlı, kurumuş ağaçları kesiyorlardı. Şimdiki gibi ormana girip önlerine gelen ağaçları kesmiyorlardı. Orman aslında hayat demektir. Orman, bilmediğimiz binlerce hayvanın evidir. Onlar olmasa dünyada yaşadığımız hayatı bu kadar rahat yaşamamızın imkanı yok. Ağaçları kesip, ormanları yok ederseniz, hayatın her noktasında çölleşme başlar. Atalarımız, boğaz kenarına, kolları uzun olduğu ve yaprakları ile çevreyi gölgelediği için çınar ağacı dikerlerdi.
     Prof. Dr. Pala, tabiatın çok geniş olduğu zamanda bile insanların bahçeler yaptığını anlatarak, Bu bahçelere yeniden ihtiyaç var. İmkan varsa bahçeli bir evde oturun veya bahçeler yapın. Eskiden semtlere bahçe veya ağaç isimleri verirlerdi. Eskiden İstanbulda çok sayıda meyve bahçeleri vardı. Hz. Peygamberin ağaç hakkında bir sözü var, Kıyametin kopacağını bilseniz, elinizdeki fidanı dikiniz. Onun için ağaç dikmek medeniyetimizde çok önemli bir yer tutmuştur ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Metin Tokgöz
     Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
<< Önceki Haber Pendikte Ağaç ve Tarih konulu söyleşi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER