Piknikçilere orman yangını uyarısı

Piknikçilere orman yangını uyarısı -İzmir Orman Bölge Müdürü Aydın: -Orman yangınlarının yüzde 97si insan kaynaklı. Bunların en başında da piknik ateşi geliyor -Vatandaşlardan ateşli piknik alışkanlığından vazgeçmelerini


İZMİR (A.A) - İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, orman yangınlarının yüzde 97sinin insan kaynaklı olduğunu, bunların en başında da piknik ateşinin geldiğini belirterek, Vatandaşlardan ateşli piknik alışkanlığından vazgeçmelerini bekliyoruz dedi.
     Aydın, Kemalpaşa Karaorman Deposunda düzenlenen basın toplantısında orman yangınlarına karşı alınan önlemleri anlattı.
     Sorumluluk alanı olan İzmir ve Manisa bölgesinin 1. derecede yangına hassas olduğuna dikkati çeken Aydın, 4 helikopter, 5 uçak, 80 arozöz, 33 su tankeri, 42 ilk müdahale aracı, 17 dozer ve treylerle, yangına 15 dakikada müdahale edecek şekilde hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi.
     Aydın, 2012 yılında bugüne kadar 39 yangında 20 hektarlık alanın zarar gördüğünü söyleyerek, en riskli dönemin Temmuz ve Ağustos ayları olduğunu vurguladı. Türkiyenin Akdeniz ülkeleri arasında yangına müdahalede en başarılı ülkeler arasında bulunduğunu ifade eden Aydın, şunları kaydetti:
     Orman yangınlarının yüzde 97si insan kaynaklı. Bunların en başında da piknik ateşi geliyor. Vatandaşlardan ateşli piknik alışkanlığından vazgeçmelerini bekliyoruz. Belirlenmiş alanlar dışında piknik yapılmamalı. Her türlü dumanı Alo 177 nolu ücretsiz ihbar hattına bildirmeliler. Etkili müdahale için erken ihbar gerekir. Onun için Alo 177 ihbarları çok önemli. Araçta seyir halindeyken dışarı sigara atmak yangına sebep oluyor, buna da dikkat edilmeli.
     Bölgenin kış mevsiminde fazla yağış aldığını ve otlanmanın fazla olduğunu belirten Aydın, bu durumun yangın riski açısından dezavantaj olarak görüldüğünü, ancak doğanın bu yağışlar nedeniyle daha fazla rutubetli olmasının da avantaj olduğunu kaydetti.
     Aydın, sabotaj ihtimaline karşı da gerekli yerlerde güvenlik güçleriyle ortak çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
     Toplantının ardından şehire yakın orman alanları helikopterle gezildi.
    
     Muhabir: Halil Şahin
     Yayıncı: Bahri Okumuş
<< Önceki Haber Piknikçilere orman yangını uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER