Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine sigaranın

Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine sigaranın zararları anlatıldı


KIRIKKALE (A.A) - Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) tarafından öğrencilerin sigarayı bırakması için yürütülen ortak çalışmalar kapsamında öğrencilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. PMYO Konferans Salonunda gerçekleşen programda alanında uzman Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından öğrencilere, sigaranın insan vücuduna verdiği zararları anlatıldı.
     Toplantıya Vali Ali Kolatın yanı sıra İl Emniyet Müdürü Kadri Kartal, PMYO Müdürü Yakup Şahan, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dilek Öztaş, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş ve çok sayıda polis adayı katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan PMYO Müdürü Yakup Şahan sigara kullanan 277 polis adayından 27sinin kendi isteği ile sigarayı bırakırken, 135 öğrencinin ise sigarayı bırakmak için yardım talebinde bulunduğunu söyledi.
     Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş de böyle bir toplantıda olmaktan dolayı son derece mutlu olduğunu belirterek, sigarayı bırakan öğrenci sayısında yükselme oldukça gurur duyduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
     Bilindiği gibi, sigara kullanımı, halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunudur. Aktif ve pasif sigara içiciliği ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir.
     Türkiye genelinde olduğu gibi Kırıkkalede de sigaranın bıraktırılması kapsamında büyük başarılar elde edildiğini söyleyen Güngüneş, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Artık ilkokullarda bile bilinen bir genel kaide var, Sigara içme eşittir, akciğer kanseri. Akciğer kanserlerinin yüzde 90ı sigaraya bağlıdır ve akciğer kanseri diğer tüm kanserlerin toplamı kadar insanın ölümüne neden olmaktadır. Akciğer kanserinden ölümlerin, erkeklerde yüzde 80inin, kadınlarda yüzde 75inin nedeni sigaradır. Günde bir paket sigara içen birinin içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma ihtimali 20 misli fazladır. Sigaranın insanın kendisine zararı olduğu gibi başkalarına da zararı vardır, sigara içen kimseler çeşitli hastalıklara yakalanmakta bu hastalıklar o kişinin çocuklarına da kalıtsal bir hastalık olarak geçmektedir. Gelecek nesillerde tehlike içindedir. Sigara içen kimseler aile efradına ve çevresine de zarar vermektedir. Sigara içmeyenlerde sigara dumanı sebebiyle büyük oranda etkilenmektedir. Özellikle kapalı bir odada içilen sigara doğrudan herkesi etkilemektedir. Kapalı salonlar, toplu taşıma araçları sigaranın en çok zararlı olduğu mekânlardır. Bu mekânlarda azda olsa içilen sigaralar içmeyenlere de zarar vermektedir.
     Kırıkkale Valisi Ali Kolat ise, polis adaylarına öğütler vererek, sigaranın sağlığa zararları hakkında bilgiler verdi ve 16 yıl boyunca kendisinin de sigara kullandığını sigaranın insana büyük zararlar verdiğini söyledi.
     Bu zararların insanın yaşlandıkça kendisini gösterdiğini vurgulayan Kolat, Sigarayı bırakın ağzınızın tadı, şekeri bırakın çayın tadı gelsin. Kanseri içinize çekmeyindedi.
     Geçtiğimiz yıllarda yürürlüğe giren ve hala devam eden kapalı alanlarda sigara yasağının önemli bir uygulama modeli olduğunu belirten Vali Kolat, bu uygulama ile bir çok tiryakinin sigarayı bıraktığını belirtti.
     Kırıkkalede de sigara yasağı denetimlerinin aralıksız olarak sürdürüldüğünü belirten Vali Kolat, idari para cezalarının uygulandığını ve bu konuda taviz vermeyeceklerini bildirdi.
    
     Yayıncı: Emrah Yaşar
<< Önceki Haber Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine sigaranın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER