Radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddiası

Radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddiası -TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Kınay: Olayın kamuoyunca duyulmasının ardından, kirlilik tespiti yapılamasını ve bu kirliliğin uygun koşullarda kaldırılması


İZMİR (A.A) - TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helin Kınay, Gaziemir ilçesinde faaliyette olduğu dönemde kurşun üreten bir fabrikanın radyasyonlu atıklarını toprağa gömdüğü iddialarının kamuoyu gündemine gelmesinin ardından yetkili makamlara "kirlilik tespiti yapılaması ve bu kirliliğin uygun koşullarda kaldırılması gerektiğini" söylediklerini, ancak bunların yapılmadığının görüldüğünü söyledi.
     Kınay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kirlilik olayının ortaya çıkmasının ardından yetkili makamlara çeşitli başvurular yaptıklarını, ancak bunlardan bugüne kadar bir sonuç alamadıklarını ifade etti.
     Bölgede, radyoaktif kirlilik, kurşun kirliliği ve bunların çevrede yarattığı tahribatın söz konusu olduğuna işaret eden Kınay, şunları kaydetti:
     Olayın kamuoyunca duyulmasının ardından, kirlilik tespiti yapılamasını ve bu kirliliğin uygun koşullarda kaldırılması gerektiğini söyledik, ama bunların yapılmadığını görüyoruz. Bölgede mutlaka kuyular açılarak yeraltı sularındaki kirlilik ölçülmeli, yine yüzesel kirlilik tespit edilmeli. Kirliliğin olduğu bölge, tüm havzayı etkileyebilecek bir yer. Acil olarak durum tespiti yapılması ve bu bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor.
     Kınay, bölgenin kirlilikten arındırılmasında kullanılacak yöntem konusunda ise öncelikle kirliliğin boyutlarının bilinmesi gerektiğini, bu tespit yapılarak kamuoyuyla paylaşılması halinde görüş belirtebileceklerini söyledi.
     İzmirin Gaziemir ilçesinde, faaliyette olduğu dönemde kurşun üreten bir fabrikanın radyasyonlu atıklarının toprağa gömdüğü iddiaları 2012 Aralık ayında kamuoyunun gündemine gelmiş, iddialar üzerine Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) bölgede ölçümler yapmış, radyasyon seviyelerinin çevrede yaşayan halkın sağlığı için tehdit oluşturmadığı açıklanmıştı.
    
     Muhabir: Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Serdar Yılmaz
<< Önceki Haber Radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER