Ramazan sofralarını farklı lezzetler süslüyor

Ramazan sofralarını farklı lezzetler süslüyor -Doğu Anadolu Bölgesinde onbir ayın sultanı Ramazan sofralarını birbirinden lezzetli çorbalar, yemekler ve tatlılarla süslemek için hazırlık yapılıyor -Kadayıf ustası Muammer Tanhaş: Gün


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Doğu Anadolu Bölgesinde onbir ayın sultanı Ramazan sofralarını süslemek için birbirinden lezzetli çorbalar, yemekler, tatlılar hazırlanıyor.
     Profesyonel aşçılar ve ev hanımları, Ramazanda sofraları birbirinden lezzetli yöresel yemeklerle, tatlılarla donatmak için hummalı bir çalışma yürütüyor.
     Doğu illerinden Erzurumun cağ kebabı ve kadayıf dolması, Ramazan sofralarında da vazgeçilmezler arasında yer alıyor.
     Ramazan ayında iftar sofraları için lezzetli yemeklerin özenle hazırlandığı Erzurumda insanlar orucunu yöreye özgü ayran aşı çorbasıyla açıyor.
     Lor dolması, kıymalı yumurta ve etli yemeklerin de hazırlandığı şehirde, cağ kebabı ile kadayıf dolması da sofradaki yerini alıyor.
     Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi, soğuk olarak da tüketilen ayran aşı çorbasına olan ilgiyi artırıyor. Bir gece önceden ıslatılan buğday dövmesi ve nohut, haşlandıktan sonra, üzerine çırpılan yoğurt ve kavrulmuş soğan ilave edilerek pişiriliyor.
     İsteğe göre, tereyağı ve kuru nane de eklenen çorba, sahurda da tüketebiliyor.
     Erzurumda lor dolması da sofraların olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
     Bir süre ıslatılan bulgur, Erzurum loru (çökelek) ile karıştırılıyor. Haşlanan pazı yapraklarına sarılarak, tereyağı ile pişiriliyor. Lor dolması, hazırlanan yoğurtla da karıştırılarak, iftar sofrasındaki yerini alıyor.
     Erzurumun iki meşhuru olarak bilinen kadayıf dolması ile cağ kebabı da kentteki popülerliğini koruyor. Kuzu etinden yapılan ve özel baharatlarla terbiye edilen cağ kebabı, Ramazan ayında da sıkça tüketilen lezzetler arasında yer alıyor.
    
     -Kadayıf dolmasından asla taviz vermeyiz-
    
     Şehrin meşhur kadayıf dolması da taze kadayıfların içine ceviz konularak sarılıyor ve yumurtaya batırıldıktan sonra, kızgın yağda kızartılıyor.
     Daha sonra, şerbete konulan kadayıf dolmaları, isteğe göre üzerine kaymak ve fındık konularak servis ediliyor.
     Kadayıf ustası Muammer Tanhaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayına hazırlık yaptıklarını belirterek, yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.
     Normalde günlük 100 kilogram kadayıf dolması tatlısı satarken, Ramazanın yaklaşmasıyla birlikte bu rakamın 500 kilograma kadar çıktığını vurgulayan Tanhaş, şunları kaydetti:
     Ramazanda günlük 400-500 kilogram tatlı satıyoruz. Kadayıf dolması Erzuruma has bir talı çeşididir. Sofralarımızın olmazsa olmazıdır. Zengin fakir farketmez oruç tutulan her evde mutlaka kadayıf dolması bulundurulur. Erzurumlu yemekten taviz verir ama kadayıf dolmasından asla taviz vermez. Bu tatlının lezzetli olması için kadayıfı, cevizi, yumurtası taze olmalıdır. Kaliteli yağ kullanılmalı, şerbeti toz şekerden hazırlanmalıdır. Kesinlikle tatlandırıcı katılmamalıdır.
    
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Ramazan sofralarını farklı lezzetler süslüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER