Ramazana doğru

Ramazana doğru -Adana İl Müftüsü Gökce, yaklaşan Ramazan nedeniyle mesaj yayınladı


ADANA (A.A) - Adana İl Müftüsü Arif Gökce, yaklaşan Ramazan nedeniyle mesaj yayınladı.
     Gökce, mesajında Perşembeyi Cumaya bağlayan gece ilk teravih namazının kılınacağını ve 20 Ağustos Cuma günü oruç tutulacağını belirterek, yeryüzünde Allahın emrettiği şekilde oruç tutan Müslümanlar için Ramazanın çok verimli ve bereketli bir ay olduğunu vurguladı.
     Bir ay boyunca bir okul gibi eğitecek bu sayılı günlerde namaz, oruç, Kuran, zekat ve fitre, iftar ve sahur, tevbe ve istiğfar, nefis terbiyesi, barış, kardeşlik ve dayanışma gibi dersler olduğunu ifade eden Gökce, şunları kaydetti:
     Sabrın yarısı olan oruçla, Allah için meşakkatlere katlanacağız. Aynı şartlarda oruç tutarak nefisleri terbiye eden eşitlik eğitimi yapacağız. 5 vakit namaz, teravih, mukabele dinleme ve iftar sofralarında bir araya gelip kaynaşacağız. Sadece yeme-içme ve menfaat duygusundan ibaret olan maddeci düşünceyi bırakıp paylaşmayı fiilen tatbik edeceğiz. Kara kuru da olsa bir parça ekmeğin, bir bardak serin suyun ne büyük nimetler olduğunun farkına varıp iftar sofrasında, Allahım senin rızan için oruç tuttum, senin verdiğin rızıkla orucumu açıyorum. Hamdolsun verdiğin nimetlere şükran ve afiyete diye dualar edip Rabbimize yakınlığımızı doya doya hissedeceğiz. İnşallah REYYAN kapısından cennete girdiğimizde de: Dünyada yiyip içmediğiniz günlere bedel, bugün yiyin için afiyet olsun hitabına mazhar olacağız. Bu ayda zekatlar ve fitreler verilecek. Dünyaya ahiret ticareti için gelen Müslümanların manevi kazancı artacak. Bir sene boyunca sürekli çalışan azalarımız, midenin ağlamasına bedel dinlenip sıhhat bulacak ve Ey meleklerim, benim için yemesini içmesini, lezzetlerini ve arzularını terk eden şu kuluma bakın diyen Rabbimizin şefkat nazarlarına muhatap olacağız. Aslında oruç ve açlık, Hz. Mevlanın has kullarına ziyafetidir.
     Gökce, bu yıl yatsı namazını ve teravihin, takvimlerde gösterilen saatlerde kılınacağını, geciktirilmeyeceğini dile getirerek, şöyle devam etti:
     Sahura kalkıp imsak vaktinde yemeyi içmeyi terk edeceğiz. Orucun iki farzından biri olan niyetimizi yapacağız ve ikinci farzı olan imsaktan akşam namazına kadar orucu bozan şeylerden uzak duracağız. Camilerimizde Sabah ve ikindi namazlarından önce mukabele okunacaktır. Bütün müftü ve vaizlerimiz Ramazan programlarını yaptılar. Ayrıca yaylalarda oturan vatandaşlarımız için de vaaz programları yapıldı. Sabancı Merkez Caminde yatsı ve öğlen namazlarından önce vaaz yapılacaktır.
     Oruç tutamayacak olanlar yolcular, hamile olan ve süt emziren bayanlar, özel günlerinde kadınlar, pir-i fani denilen çok yaşlı olanlar ve doktor tavsiyesine bağlı olarak kalp hastalığı, verem ve akciğer iltihabı, kanser, mide ve bağırsaklarda ülser, ileri safhada şeker ve tansiyon hastalarıdır. Bu hastalıkları olanlar hastalıkları geçince oruç tutabilecek iseler daha sonra tutarlar. Hiç tutamayacak derecede hasta olanlar her gün için bir fidye verirler. Bir fidye, bir fitredir. Fitre ise bu sene 8,5 TLdir. Ayrıca, Ramazan içerisinde durumu iyi olanlar, aile fertlerinin her biri için birer fitre verirler. Cenab-ı Hak tutacağımız oruçları, kılacağımız namazları, vereceğimiz zekat ve fitreleri, okuyacağımız veya dinleyeceğimiz Kuran-ı Kerimi, tevbe ve istiğfarlarımızı kabul eylesin, ve bayrama salimen çıkmayı nasip eylesin.
     Gökcenin açıklamasına göre, Adanada hatimle teravih namazı kılınacak camiler şunlar:
     Seyhan ilçesinde Kaymakam Kalezade Cami, Tahtalı Cami, Hacı Cumali Cami, Alemdar Cami, Ağca Mescidi, Mahmudiye Külliyesi Cami, Döşeme Cami, Su Gediği Cami. Sarıçam ilçesinde Hacı Nuri Cami, Yüreğir ilçesinde Hayırsevenler Cami, Çukurova ilçesinde Somuncubaba Cami, Kozan ilçesinde Arife Çamurdan Cami.
    
     Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Ali Güreli

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER