Hava yastıkları hayat kurtarıyor

Hava yastıkları hayat kurtarıyor


KONYA (A.A) - Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Mete Kalyoncu, araçlardaki hava yastıklarını hayat kurtardığını bildirdi.
     Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada, taşıtlarda alınan pasif güvenlik sistemlerinin kaza anında sürücü ve yolcuların yaralanma ve ölüm oranlarının azaltılması için tasarlanmış sistemler olduğunu belirtti.
     Bu sistemlerden en önemlilerinden birisinin hava yastığı olduğuna dikkat çeken Kalyoncu, hava yastıklarının önden ve öne yakın çarpmalar için tasarlanmış güvenlik donanımları olduğunu bildirdi.
     Kalyoncu, hava yastıklarının yararlı olduğu kadar zararlı da olabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti.
     Hava yastığının görevini yerine getirebilmesi için, içinde tutulduğu hazneden saatte yaklaşık 320 kilometreye eşit bir hızla çıkması gerekir. Bu özellikle çocuklar olmak üzere, çok yakın oturan kişilere zarar verebilecek çok büyük bir güç anlamına gelir. ABD Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği Dairesi tarafından yapılan bir gerçek çarpışma deneyinde emniyet kemeri ve hava yastığının birlikte kullanımının ciddi kafa çarpmalarının yüzde 75ini, ciddi göğüs yaralanmalarının yüzde 66sını önlemede etkili olduğu görülmüştür. Ancak bu donanım aracın ön koltuğunda seyahat etmekte olan küçük çocuklar için bir tehdit oluşturmaktadır. Çalışmalar, araçta yolcular için hava yastığı olsun olmasın çocukların arka koltukta oturmalarının yüzde 29 daha güvenli olduğunu göstermektedir.
     İnsanların hava yastığına güvenerek araçlarını dikkatsizce kullanmamaları gerektiğini dile getiren Kalyoncu, Hava yastığı yalnızca tamamlayıcı bir önlemdir. Aracın yuvarlanması, yandan, arkadan çarpma halinde veya düşük hızlardaki çarpışmaları için tasarlanmamışlardır ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir : Muzaffer Çağlıyaner
     Yayıncı : Rıfat Yerlikaya
<< Önceki Haber Hava yastıkları hayat kurtarıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER