RATEF Genel Başkan Yardımcısı Doğan:

RATEF Genel Başkan Yardımcısı Doğan: Telif ücreti isteyen meslek birliklerinin baskısıyla yayıncı kuruluşlar, kapılarına kilit asıyorlar


DENİZLİ (A.A) - Radyo Televizyon ve İnternet Yayıncıları Federasyonu (RATEF) Genel Başkan Yardımcısı İskender Doğan, Telif ücreti isteyen meslek birliklerinin baskısıyla yayıncı kuruluşlar, kapılarına kilit asıyorlar dedi.
     İskender Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) beyannamesini geciktiren televizyonlara ve radyolara, çok büyük idari para cezaları uygulandığını ileri sürerek, bu uygulamanın kaldırılmasını ve beyannamesini geciktiren yayıncı kuruluşa yasal faiz uygulanması gerektiğini ifade etti.
     Yayıncı kuruluşların elektrik paralarını ödeyemezken birçok dayatma ile karşı karşıya olduğunu öne süren Doğan, şöyle konuştu:
     Türkiye genelinde 870 yayıncı kuruluş, telif hakları dolayısıyla meslek birlikleriyle mahkemelik. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP), Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) özel radyo ve televizyonlarda çalınan şarkı ve türkülerden, yıllık 40-50 bin lira bedel istiyor. Bu bedel geriye dönük olarak da talep ediliyor. Ülkemizde hangi radyo, televizyon bu parayı verebilir. Kendilerini sanatçılar adına telif topladığını iddia eden meslek birliklerinin, sanatçılar adına hareket ettiklerine de bizler inanmıyoruz. Meslek birliklerinin yönetiminde bulunanlar, inanılmaz rantlar elde ediyor. Türkiyede küçük bir zümre, mutlu azınlık oluşturuyor.
    
     -Telif baskısından bunaldık-
    
     Doğan, kazanılmayan paranın telif bedeli olamayacağını savunarak, şunları ifade etti:
     Aldığımız reklam bedellerinden yerel yayıncı kuruluşlar, özel radyo ve televizyonların RTÜK payına yüzde 2, ulusal radyo ve televizyonlar için de reklam bedellerine kestikleri faturalarından yüzde 1 eklenerek bu sorun çözülsün. Telif ücreti isteyen meslek birliklerinin baskısıyla yayıncı kuruluşlar, kapılarına kilit asıyorlar. Çivrilde iki televizyon ve dört radyo yayınına ara verdi. Denizli merkezde iki radyo el değiştirdi. İzmirdeki 38 radyo, 8e düştü. Türkiye çapında 9 televizyon ve 78 radyo yayınına ara verdi, bir kısmı el değiştirdi. Telif baskısından bunaldık. Federasyon olarak konuyla ilgili çalışma yürütüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günaydan bu duruma el koymasını bekliyoruz.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Emre Umurbilir
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber RATEF Genel Başkan Yardımcısı Doğan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER