Rizede, Kütüphane Haftası kutlandı

Rizede, Kütüphane Haftası kutlandı


RİZE (A.A) - Rizede, 49. Kütüphane Haftası etkinlikleri düzenlenen programla başladı.
     İsmail Kahraman Kültür Merkezindeki programa, Vali Yardımcısı Bahattin Alp Arslanköylü, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Altay, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Atilla Aslan, Türk Kütüphaneciler Derneği Rize Şube Başkanı Ali Rıza Köroğlu ve ilgililer katıldı.
     Köroğlu, burada yaptığı konuşmada, derneğin amacının çeşitli faaliyetlerle kütüphaneleri tanıtmak, kitap okuma oranını artırmak ve kütüphanelerin gelişmesine katkıda bulunmak olduğunu belirterek, Bilgiyi doğru, düzenli ve fırsat eşitliği sağlayarak her yaştan ve sosyal sınıftan insanımıza sunan kütüphaneler, insanlığın en önemli kültür hazinesidir. Milletlerin kalkınmasını sağlayan en önemli etkenlerden biri de zengin kütüphanelerdir dedi.
     Kütüphanelerin özverili çalışmalarıyla elde edilen bilgilerin gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarılabileceğini ifade eden Köroğlu, şöyle devam etti:
     Kitap için bir Norveçli 137, Alman 122, Belçikalı ve Avustralyalı 100, Güney Koreli 39 dolar harcarken ülkemizde bir kişi kitaba yılda ancak 1 dolardan daha az harcamaktadır. Ülkemizde toplam bin 112 halk kütüphanesi olmasına karşılık Almanyada 10 bin 531,İspanyada 5 bin 209 ve İngilterede ise 4 bin 620 kütüphane bulunmaktadır. Japonyada toplumun yüzde 14ü, Amerikada yüzde 12si, İngiltere ve Fransada yüzde 21i düzenli kitap okurken ülkemizde sadece 10 binde 1 kişi düzenli kitap okuyor.
     Köroğlu, Türkiyede yetişkin nüfusun günde 5 saat, çocukların 3 saat televizyon izlediğini ve bu kişilerin yılda ortalama ancak 6 saat kitap okumaya ayırdıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Japonlar yılda ortalama 25, İsviçreli 10, Fransızlar 7 kitap okurken ülkemizde ise bir kişi 10 yılda sadece bir kitap okuyor. İlimizde okuma kültürünü geliştirmek adına gece gündüz çalışıyoruz. Üniversitemiz merkez ve bağlı akademik birimlerimizdeki kütüphanelerin toplam kitap sayısı 69 bin, üye sayısı 10 bin 550, ödünç verilen kitap sayısı ise 15 bin 300dür. İl, ilçe ve belde halk kütüphanelerinde ise toplamda 180 bin kitap ve 8 bin 550 kütüphane üyesi var. Buralarda ödünç verilen kitap sayısı ise 41 bin. 49dur.
     Köroğlu, 27 Martta Kitabını Alan Gelsin sloganı ile kitap okuma etkinliği gerçekleştireceklerini belirtti.
    
     Muhabir: Fikret Delal
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Rizede, Kütüphane Haftası kutlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER