Rizede doğaya alabalık ve keklik bırakılacak

Rizede doğaya alabalık ve keklik bırakılacak


RİZE (A.A) - Rizede 29 bin kırmızı benekli alabalık ve 500 adet sülün doğaya bırakılacak.
     Orman Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi ile Kanatlı Yaban Hayvanı Doğaya Bırakılması Projesi kapsamındaki çalışmaların 2005 yılından itibaren sürdüğünü söyledi.
     Rizede daha önce doğaya sülün bıraktıklarını ifade eden Bulut, Çalışmalar kapsamında 500 adet sülün getirdik. Çayeli ilçesine bağlı Erenler köyünde adaptasyon çiftliğinde bakımlarını yapıyoruz. Çalışmaların ardından eylül ayında Tunca Vadisi ve Aşıklar Vadisinde 500 adet sülünü doğaya bırakacağız dedi.
     Bulut, bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması amacıyla da çalışma yürüttüklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Proje ile doğal alabalık türlerinin üretimi ve üretilen bireyler ile orman içi su kaynaklarındaki alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılması, bozulan alabalık habitatlarının iyileştirilmesi ile orman köylüsünün sosyo-ekonomik yönden kalkındırılması amaçlanmaktadır. Karadeniz bölgesi başta olmak üzere Rize, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Artvin, Ordu, Sinop, Bolu, Ardahan ve Tunceli illerinde bulunan dere ve göllerden anaç alabalıklar yakalanarak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Rize 12. Bölge Müdürlüğü Trabzon Şube Müdürlüğüne bağlı Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonuna getirilerek yavru üretimine başlanmıştır.
     Geçen yıl 10 ilden, 14 dere ve gölden anaç alabalık alınarak toplam 1 milyon 297 bin yavru doğal alabalık üretildiğini ve doğaya salındığını ifade eden Bulut, Gelecek ay Rizede Çağlayan ve Fırtına Vadisinde de 29 bin kırmızı benekli ve deniz alasının doğaya salımı yapılacak diye konuştu.
     Bulut, vatandaşlardan yaban hayatına salınan sülün ve kırmızı benekli alabalığın neslinin artması için destek beklediklerini de kaydetti.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Rizede doğaya alabalık ve keklik bırakılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER