Romanlardan yeni anayasa talepleri

Romanlardan yeni anayasa talepleri -İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, sorunları ve yeni anayasadan talepleriyle ilgili rapor hazırladı -Rapordan: Yeni anayasada, Romanlara eşit yurttaşlığın, gelirde s


İZMİR (A.A) - İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, sorunları ve yeni anayasadan talepleriyle ilgili rapor hazırladı.
     Dernek Başkanı Abdullah Cıstır, yaptığı yazılı açıklamada, yeni anayasa takvimi dolayısıyla beklentilerini tüm kamuoyuyla paylaşmak amacıyla sorunları ve yeni anayasadan talepleriyle ilgili rapor hazırladıklarını belirtti.
     Raporda, romanların yeni anayasadan talepleri, şöyle sıralandı:
     Kültürel, barınma, eğitim ve öğretim haklarımızın her alanda korunması, ülkemizdeki kaynaklara ulaşma hakkımızın fırsat eşitsizliğinden dolayı korunması, çalışma haklarımızın her alanda korunması, Romanları eşit vatandaş yapacak pozitif ayrımcılık gerektiren koruma tedbirleri alınması uygulanması ve denetlenmesi, kurucu unsur olarak bu ülkenin taşında toprağında emeği olan bir halk olarak tanınması ve koruma altına alınması, uygulamaların kanun ve yönetmeliklerle desteklenmesi ve denetlenmesi konularına yer verilmelidir. Yeni anayasada Romanlara eşit yurttaşlığın, gelirde sosyal adaletin, istihdamın ve Romanların mecliste kendilerini ifade edebilmelerinin kanalları açılmalıdır.
     Romanların sorunlarının da dile getirildiği raporda, bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış olduğu gibi dezavantajlı bir toplum olarak tanımlanan Romanlar için devletin sürdürülebilir bir sosyal politika oluşturması gerektiği ifade edildi.
     Romanları, kültürel kodlarıyla oynanmadan ve asimilasyon yapılmadan, sisteme dahil etmeye çalışan anlayışın geliştirilmesi gerektiğinin belirtildiği raporda, Romanlar için koruma tedbirleri almak üzere il ve ilçelerde çalışacak komisyon ile Romanlarla devlet arasında arabuluculuk komisyonu kurulması önerildi.
     Roman toplumunun tam olarak örgütlenemediğine işaret edilen raporda, siyasi partilerin tüzüklerinde Roman temsilcileri için kontenjan uygulamasının yer alması istendi.
    
     -İstihdam talepleri-
    
     Ulusal İstihdam Stratejisi Taslağında dezavantajlı gruplar olan kadınlar ve engellilere pozitif ayrımcılık sağlanacağına yer verildiğinin kaydedildiği raporda, taslağa Romanların da ilave edilmesi gerektiği ifade edildi.
     Belediyelerin, pozitif ayrımcılık gösterip istihdam paketi oluşturmasının istendiği raporda, istihdamla ilgili ayrıca şu talep ve önerilerde bulunuldu:
     Müzik akademileri oluşturulması ve Romanların yoğun yaşadığı büyük illere güzel sanatlar okulları açılması için ilgili mevzuat uygulamasının kolaylaştırılması, pazar yerlerinde Romanlara tezgah yerleri verilmesi için belediyeler tarafından kontenjan ayırması, belediyeler ve KOSGEB işbirliğinde hibe fonlarına ulaşmaları sağlanması ve satış alanları oluşturulması, geri dönüşüm işleriyle uğraşan hurdacı ve kağıt toplayıcılarımızın, lisanslı firmalarla sağlıklı çalışmalarına zemin yaratılmalı, alanda çalışanların SGK ve iş güvenceleri, lisanslı firmaların keyfiyetine kalmamalı, evlerdeki yerinde ayrıştırmayla ilgili Romanların iş gücünden faydalanılmalı, çiçekçiler için kent dokusuna uygun mekansal alan oluşturulması.
     Kentsel dönüşümde, Romanların kültürel öğelerinin dikkate alınmasının talep edildiği raporda, eğitim sorunlarıyla doğru ve etkin mücadele edilmesi gerektiği ifade edildi.
    
     Muhabir: Emre Umurbilir
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Romanlardan yeni anayasa talepleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER